Malý elektrický offroad vyzerá ako detská hračka. Stojí menej ako 10-tisíc eur

La Bagnole váži menej ako 350 kg, jeho cena začína pod hranicou 10 000 eur a dojazd môže byť až 140 kilometrov.

05.12.2022 12:00
Kilow La Bagnole Foto:
Kilow La Bagnole
debata

La Bagnole je mini elektrický off-road, ktorý vytvoril francúzsky startup Kilow s cieľom priniesť na trh ultralacné a ultraľahké elektrické miniauto, ktoré nezastaví ani náročnejší terén. Výsledkom je kríženec medzi pickupom, štvorkolkou a zmenšeným vojnovým Jeepom Willis, ktorý možno poznáte aj zo seriálu MASH. Terén zvláda aj napriek tomu, že elektromotory umiestnené vzadu majú výkon len 16 kW, teda necelých 22 koní.

Kilow La Bagnole
Kilow La Bagnole
+6Kilow La Bagnole

Je to síce málo, ale treba vziať do úvahy, že La Bagnole je mimoriadne ľahké – neváži necelých 360 kilogramov (batéria má menej ako 40 kg). Jeho dojazd je 70 kilometrov, za príplatok môže byť dvojnásobný. Voliteľne je možné zvýšiť dojazd na 140 km. Nabíjanie prebieha v domácej zásuvke za pár hodín.

La Bagnole je určený pre dvoch a na náklad je vyhradený priestor s objemom až 650 litrov a hmotnosťou až 150 kg. Rozmery autá sú len 2 812 × 1 495 × 1 4­60 mm. Na prepravu La Bagnole dokonca startup vyrobil prepravku, vyzerajúcu úplne identicky ako obal zberateľských autíčok. Má dokonca aj solárnu strechu na dobíjanie batéria auta, ktoré sa v nej vezie.

Aj napriek nízkemu výkonu a pohonu zadnej nápravy toho zvládne v teréne dosť. Nielen preto, lebo je ultraľahký, ale navyše má svetlú výšku takmer 40 centimetrov a využíva extrémne úzke 18-palcové pneumatiky s rozmerom 130/90.

Auto bude v Európe dostupné v dvoch verziách: bez licencie (od 14 rokov) s rýchlosťou obmedzenou na 45 km/h a ako bežné auto, vyžadujúce licenciu B s maximálkou 80 km/h. Základná cena je stanovená na 9 990 eur a dostupný by mal byť začiatkom budúceho roku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #off-road #La Bagnole #Kilow
Články podľa značiek