Alfa Romeo Giulia SWB Zagato: Vzácny solitér pripomína 100 rokov spolupráce

Je to už sto rokov, odkedy prišla na svet prvá Alfa Romeo s karosériou od milánskeho Zagata. Takúto príležitosť si nemohli dve slávne mená automobilového sveta nechať ujsť. Výsledkom je krásne dvojdverové kupé s technikou Giulie GTAm.

22.12.2022 10:00
debata
Alfa Romeo Giulia SWB Zagato je postavená na... Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo Giulia SWB Zagato - 2022 Alfa Romeo Giulia SWB Zagato je postavená na skrátenej platforme Giorgio, ktorú používajú v súčasnosti modely Giulia a Stelvio. Dizajnom sa odvoláva na slávnu Alfu Sprint Zagato z prelomu osemdesiatych a deväťdesiatych rokov.

Alfa Romeo a slávna karosáreň Zagato sú späté spoločnými projektmi už sto rokov. Všetko to začalo modelom Alfa Romeo Tipo G1 z roku 1921. A potom nasledovali mnohé kreácie, ako napríklad Giulia TZ z roku 1964, 1600 Junior Zagato z roku 1973 či asi najslávnejšia Alfa Romeo SZ (Sprint Zagato) z konca osemdesiatych rokov, z ktorej vzniklo spolu s otvorenou verziou RZ približne 1 000 exemplárov. Teraz nastal ten správny čas na oslavu. Najmä ak sa našiel klient, ktorý zatúžil po čomsi mimoriadnom a bol ochotný aj zaplatiť. Milánsky ateliér nezaváhal.

Kým exteriér príliš Giuliu nepripomína,... Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo Giulia SWB Zagato - 2022 Kým exteriér príliš Giuliu nepripomína, interiér spojitosť neutají. Najväčším prekvapením je ale 6-stupňová manuálna prevodovka.

Výsledkom je vzrušujúci solitér Alfa Romeo Giulia SWB Zagato. Už v názve je ukrytá základná DNA tohto auta. Športový sedan Giulia sa jednoducho premenil na dvojdverové kupé so skráteným rázvorom náprav a karosériou od Zagata, plnou štylistických odkazov na spomínané legendárne modely. Trojitá optika predných svetiel a hlboko zapustený „erb“ pripomínajú práve Sprint Zagato. Chýbať nemôže ani typická bublinová strecha a zadné svetlá lemujúce odtrhovú hranu či vskutku agresívny čierny difúzor.

Chýbať nemôžu typické črty štýlu Zagato, akým... Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo Giulia SWB Zagato - 2022 Chýbať nemôžu typické črty štýlu Zagato, akým je „bublinová“ strecha či svetlá lemujúce zadnú odtrhovú hranu. Celá karoséria je vyrobená z uhlíkových vlákien.

Karoséria je lakovaná vo zvláštnej zelenej metalíze, s ktorou kontrastuje čierna kabína a výrazne zatmavené zadné okno prakticky splývajúce so strechou. Technologickým základom špeciálneho projektu je najvýkonnejšia verzia Giulie, čo znamená dvakrát preplňovaný 6-valec s objemom 2,9 litra, vyladený na úžasných 397 kW a 600 Nm krútiaceho momentu. Celá táto nádielka putuje výlučne k zadným kolesám a to cez dnes už vzácnu manuálnu prevodovku. Dynamické parametre síce nepoznáme, ale vzhľadom na nízku hmotnosť danú karbónovou konštrukciou karosérie odhadujeme, že šprint na stovku sa priblíži k trom sekundám.

Srdcom Giulie SWB Zagato je vidlicový 6-valec z... Foto: Pravda, Ivan Majerský, Alfa Romeo
Alfa Romeo Stelvio - motor QV Srdcom Giulie SWB Zagato je vidlicový 6-valec z Giulie GTAm, ktorý dáva z objemu 2,9 litra 397 kW a 600 Nm krútiaceho momentu.

Z tohto vzrušenia sa ale bude môcť tešiť len jeden jediný zákazník. Zagato mu tento klenot odovzdalo ihneď po tom, čo vozidlo nafotili na slávnom talianskom okruhu La Pista v Monze. Cena musela byť závratná. Talianske štúdio je ale z projektu nadšené. „Sme nadmieru spokojní so spoluprácou, ktorú sme mali s Centro Stile Alfa Romeo. Bol to vzrušujúci zážitok, ktorý potvrdil, že Alfa Romeo a Zagato k sebe patria a sú zberateľskou klasikou,“ povedal Andrea Zagato, vnuk zakladateľa spoločnosti.

Alfa Romeo Giulia SWB Zagato - 2022
Alfa Romeo Giulia SWB Zagato - 2022
+16Alfa Romeo Giulia SWB Zagato - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zagato #Alfa Romeo #Alfa Romeo Giulia #Alfa Romeo Giulia SWB Zagato
Články podľa značiek