Zeva Zero: Takýto lietajúci stroj ste ešte určite nevideli

Zeva Zero vyzerá ako UFO, je určený pre jedného pasažiera a do predaja by sa mohol dostať už v roku 2024.

30.12.2022 12:00
zeva-1920 Foto:
Zeva Zero je jednomiestny stroj, pripomínajúci UFO.
debata

Zeva Zero je jeden z najoriginál­nejších lietajúcich elektrických strojov s vertikálnym štartom a pristávaním (eVTOL). Naozaj pripomína lietajúci tanier – ibaže s tým rozdielom, že neštartuje a nepristáva v horizontálnej polohe, ale vo vertikálnej.

A v nej sa aj do neho nastupujete. Je veľmi tenký a vo vnútri je miesto pre jediného človeka, ktorý má k dispozícii počas letu len malý priezor v oblasti hlavy. Celý let už prebieha s horizontálne otočeným „tanierom“, takže to vyzerá akoby ste ležali vo vzduchu a pozeráte sa počas letu nadol. Pri tomto stroji je zaujímavé aj to, že nejde o žiadny „photoshopový“ projekt, ktorý dobre vyzerá na papieri, ale prakticky nefunguje.

Spoločnosť Zeva Aero, ktorá za projektom stojí, na ňom pracuje už od roku 2017. Aktuálne majú zostrojený funkčný prototyp v mierke 1:1, ktorý má za sebou nielen panenský let, ale aj niekoľko ďalších skúšobných. Nedávno spoločnosť predstavila jeho vylepšenú verziu, ktorá by sa do predaja mohla dostať už niekedy na prelome rokov 2023 a 2024.

Pre názornosť: Zeva Zero je naozaj veľký disk z uhlíkových vlákien s priemerom približne 2,4 metra a hmotnosť niečo nad 300 kilogramov. Na každej strane má stroj dve konzoly. Každá má spodnú a hornú vrtuľu. Spodné sú optimalizované pre vertikálny štart a pristávanie, horné pre let v horizontálnej polohe. Batériové články s kapacitou 25 kWh sú umiestnené v niekoľkých moduloch na vonkajšej strane tak, aby pri náhodnom požiar niektoré z nich neprenikal oheň a dym do priestoru pre pasažiera.

Samotný stroj by mal mať dolet približne 80 kilometrov a je schopný vyvinúť maximálnu rýchlosť takmer 260 km/h. Podľa jeho tvorcov by mal v budúcnosti plniť úlohu aerotaxi, záchranári by ho mohli použiť pre rýchly prístup na miesta, kde je inak komplikované sa dostať – napríklad pri nehodách na diaľniciach, možno ho modifikovať pre vojenské účely a vyvíja sa aj jeho cargo (nákladná) verzia, schopná bezpilotného letu. Jeho výhodou je, že dokáže vo vertikálnej polohe pristáť napríklad aj na bočnej stene mrakodrapu, stačí na to kompaktná sklopná pristávacia plošina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #eVTOL #VTOL #Zeva Zero #lietajúci stroj
Články podľa značiek