Pelican Cargo: Toto je najväčšie elektrické nákladné lietadlo sveta

Pelican Cargo je autonómne nákladné lietadlo s doletom vyše 320 kilometrov, poháňané elektrinou a schopné prepraviť takmer 200 kilogramov nákladu.

08.02.2023 18:00
Pelican-Cargo-Front Foto:
Pyka Pelican Cargo zvládne náklad s hmotnosťou až 180 kg.
debata

Pelican Cargo je najväčšie elektrické nákladné lietadlo na svete, ale kľudne by sme ho mohli nazvať aj obrím nákladným dronom. Vyrobila ho kalifornská spoločnosť Pyka, ktorá vznikla len v roku 2017, no odvtedy dosiahla na poli vývoja autonómnych elektrických lietajúcich strojov podstatne väčšie úspechy, než mnohé renomované a omnoho väčšie spoločnosti.

Dokonca už vyrobila aj prvé autonómne elektrické lietadlo, schválené pre komerčné použitie. Ide o stroj, určený na nočné postreky poľnohospodárskych plodín s príznačným názvom Pelican Spray. Lietadlo už zákazníci využívajú napríklad na denný aj nočný postrek veľkých banánových plantáží. Jeho úspešné nasadenie zvýšilo renomé firmy, ktorá tak získala dôveru investorov. Výsledkom je Pelican Cargo – aktuálne najväčšie bezpilotné elektrické lietadlo na svete.

Špeciálna výsuvná plošina umožní naložiť náklad... Foto: Pyka
Pelican-Cargo-Load Špeciálna výsuvná plošina umožní naložiť náklad za pár minút.

Jeho užitočné zaťaženie je 180 kg a cestovná rýchlosť 110 až 150 km/h. Lietadlo je štvorvrtuľové, kombinovaný výkon má 100 kW a ako zdroj energie mu slúžia dve vymeniteľné batérie s kapacitou 50 kWh. Tovar sa nakladá spredu, využíva sa na to špeciálna posuvná plošina, umožňujúca expresné naloženie a vyloženie nákladu.

Pelican Cargo je vybavené množstvom senzorov, ultrapresným navádzaním, radarom a lidarom a samozrejme GPS. Vďaka tomu môže lietať ako vo dne, tak aj v noci. Vo výbave nechýba ani núdzový padák pre prípad poruchy.

„Toto lietadlo sme navrhli tak, aby eliminovalo emisie CO2 z logistického reťazca. A zároveň ponúklo významnú rýchlostnú výhodu oproti pozemnej doprave a prevádzkovým nákladom za zlomok konvenčnej leteckej dopravy,“ povedal Michael Norcia, zakladateľ spoločnosti Pyka.

Lietadlo zatiaľ lieta v testovacom režime, do komerčnej prevádzky by malo byť nasadené v druhej polovici tohto roku. Záujem oň je veľký, spoločnosť Pyka naň už teraz eviduje vyše 80 preobjednávok. A záujmu sa niet čo diviť. Pyka totiž pri tomto autonómnom lietadle sľubuje extrémne nízke prevádzkové náklady, ktoré by sa mohli pohybovať na úrovni 15 dolárov za letovú hodinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #drony #autonómne lietadlo #Pyka #Pelican Cargo #nákladný dron
Články podľa značiek