Pokračovanie článku: Elektrokrachy: Top 8 elektromobiliek, ktoré mali silné reči a napokon neprežili

4. Th!nk City – trápenie od začiatku až do konca

Th!nk City Foto: Think Global
Think City Th!nk City

Drobné mestské elektrické vozidlo Th!nk City, ktoré bolo vyvinuté na konci 90. rokov nórskym starupom Think Global, sa aspoň dostalo do výroby a v rokoch 2007 až 2011 sa predalo pár kusov, založených na koncepte, vychádzajúcom zo Smartu. Ale Think City nezabralo, možno aj preto, že až priveľmi predbehlo svoju dobu.

Bolo to malé (2+2) vozidlo s maximálkou 110 km/h a s dojazdom 160 kilometrov. Začiatkom roku 2011 bol Th!nk jedným z iba piatich oficiálne otestovaných, sériovo vyrábaných a certifikovaných elektromobilov na svete. Okrem neho to boli ešte Tesla Roadster, Mitsubishi i-MiEV, Nissan Leaf a Smart ED. Th!nk City sa predávalo v Nórsku, Holandsku, Španielsku, Francúzsku, Rakúsku, Švajčiarsku, Fínsku, Spojenom kráľovstve a Spojených štátoch. Do októbra 2010 bolo vo výrobnom závode TH!NK so sídlom v Osle vyrobených celkovo 2 500 kusov.

Kvôli finančným ťažkostiam bola výroba Th!nk City vo Fínsku zastavená v marci 2011 a spoločnosť vyhlásila bankrot 22. júna 2011 – štvrtýkrát za 20 rokov. Think Global bola čoskoro kúpená spoločnosťou Electric Mobility Solutions AS, ktorá oznámila obnovenie výroby začiatkom roka 2012 s prepra­covaným Think City. Tá sa však už nikdy sériovo neobnovila a závod v Indiane dokončil svoj posledný automobil v auguste 2012.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #elektromobilita #Faraday Future #Byton #Nikola #Lightyear
Články podľa značiek