Kia EV9: Veľké elektrické SUV je na prahu premiéry. Pozrite si prvé video

Kia odhalí svoju najväčšiu tohtoročnú novinku už v polovici marca. Veľké 7-miestne SUV zatiaľ prezrádza siluetu.

03.03.2023 14:00
debata (1)
Silueta prezrádza sebavedomý dizajn EV9, blízky... Foto: Kia
Kia EV9 - 2023 Silueta prezrádza sebavedomý dizajn EV9, blízky rovnomennému konceptu z roku 2021.

Kia ohlásila, že od roku 2035 bude vyrábať len elektromobily. Jej elektrická budúcnosť sa však už dávno začala. Odštartovala ju crossoverom EV6, ktorý získal len nedávno titul európskeho auta roka 2022. Po ňom budú nasledovať ďalšie čisto elektrické novinky na platforme E-GMP. A jednou z nich je veľké elektrické SUV EV9, o ktorom sme si mohli urobiť predstavu vďaka rovnomennému konceptu. Kia sa ním pochválila na autosalóne AutoMobility LA v Los Angeles v roku 2021. Teraz však už ide naozaj do tuhého. Najdôležitejšia premiéra tohto roka sa totiž odohrá v polovici marca. Aj preto Kia priťahuje pozornosť novým videami a zverejnením siluety sériovej novinky.

Kia EV9 - testy predprodukčných prototypov 2022 Čítajte viac Kia EV9: Veľké elektrické SUV už testujú v Kórei aj v Belgicku

Tá prezrádza výrazne „off-roadové“ proporcie a sebavedomý dizajn, ktorý podporia svetelné vzory tvorené grafikou reflektorov. Na základe štúdie možno predpokladať, že 7-miestne SUV s troma radmi sedadiel bude mať na dĺžku približne 4 930 mm, bude široké asi 2 050 a vysoké 1 790 mm. Modulárna platforma umožní natiahnuť rázvor až na 3 100 mm. Najsilnejšia verzia by mohla mať výkon až 430 kW, čo by umožnilo akceleráciu z 0 na 100 km/h pod päť sekúnd. Akumulátor s napätím 800 V má zabezpečiť ultrarýchle nabíjanie – z 10 na 80 % len za 20 až 30 minút. To aj vďaka podpore nabíjacieho výkonu 350 kW. Je možné, že Kia použije pri EV9 akumulátorový blok s vyššou kapacitou, ako je súčasných 77,4 kWh. Dojazd by sa mohol potom pohybovať nad hranicou 500 km.

Kia EV9 dostane efektnú svetelnú grafiku. Foto: Kia
Kia EV9 - 2023 Kia EV9 dostane efektnú svetelnú grafiku.

Kia tiež sľubuje aktualizáciu softvéru vzduchom OTA (Over the Yaer), on-line služby FoD (Feature on Demand) a novú generáciu asistenčných systémov. V porovnaní s odvážnym konceptom sa však sériový model pravdepodobne vzdá niektorých „showcarových“ výstredností ako krídlových dverí bez stredového stĺpika a bezrámových okien, teda riešení, ktoré oslabujú tuhosť karosérie. Ale tiež futuristického volantu, ktorý počítal s autopilotom najvyššej úrovne. To napokon potvrdili už koncom vlaňajšieho roka snímky zamaskovaných predprodukčných prototypov, ktoré absolvovali testy v kórejskom vývojovom centre v Namyangu, ale aj v Belgicku, kde Kia dolaďovala nastavenie európskej verzie.

Kia EV9 Concept - 2021 Čítajte viac Kia EV9: Veľké elektrické SUV zamieri na linky už o rok

Finálne technické údaje sa máme dozvedieť koncom marca, teda len dva týždne po odhalení dizajnu. Pripomeňme, že novinkou sa Kia zaradí medzi luxusné elektrické SUV, akými sú Volvo EX90, pripravovaná Škoda na báze konceptu Vision 7S alebo Mercedes-Benz EQE SUV. V rámci strategického plánu bude Kia uvádzať ročne na trh dva nové elektrické modely. Okrem EV9 by tak mal pribudnúť v tomto roku ešte jeden. V roku 2026 chce Kia predať 800 000 a v roku 2030 až 1,2 milióna elektromobilov.

Pozrite si prvé video Kie EV9

Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia EV9
Články podľa značiek