Riešenie pre elektromobily? Samohybný príves...

Lightship L1 je 3,5 metra dlhý ultraaerodynamický príves s hmotnosťou 3,4 tony a 80 kWh batériou.

29.03.2023 18:00
Lightship L1 Foto:
Lightship L1 je plne elektrický príves s vlastným pohonom.
debata (10)

Lightship L1 je prvý ultraaerodynamický plne elektrický príves, špeciálne navrhnutý pre elektromobily tak, aby vedel optimálne spolupracovať s ich energetickým systémom. Pri jeho vývoji sa spojili odborníci z tých najúspešnejších „elektromobiliek“ a spoločností, zaoberajúcich sa elektromobilitou, konkrétne z Tesly, Rivianu, Proterry, Lucidu a Zooxu. Už sama takáto široká spolupráca spoločností, ktoré si inak priamo konkurujú, stojí za pozornosť.

Výsledkom je unikátny príves Lightship L1, ktorý nie je len „papierovou víziou“, vzdialenou realite. Je hotový, do detailov prepracovaný, takže si ho možno dokonca po zložení 500-dolárovej zálohy už predobjednať, jeho cena je približne 125-tisíc dolárov. K prvým záujemcom sa dostane v druhej polovici budúceho roku.

Celá strecha prívesu je solárna. Foto: Lightship
Lightship L1 Celá strecha prívesu je solárna.

Samotná karoséria prívesu má trojnásobne nižší aerodynamický odpor, než tradičný príves. Jeho celá elektrická architektúra bola vyvinutá a vymyslená tak, aby efektívne kombinovala automobilovú batériu a pohonné ústrojenstvo so solárnym systémom v obytnom prívese.

Lightship L1 je dokonca samohybný tak, aby nielen nijako nezvyšoval spotrebu elektromobilu, ale dokoca môže jeho batériu dobíjať a dojazd zvyšovať, respektíve je schopný poháňať elektrospotrebiče vozidla, ku ktorému je pripojený a popritom dobíjať pomocou solárnych panelov vlastnú batériu. Samozrejme, spojiť ho možno aj s autom so spaľovacím motorom, pri ktorom tiež znižuje jeho spotrebu vďaka možnosti vlastného pohonu.

Rozmery má pomerne impozantné. Je dlhý 8,2 metra a váži približne 3,4 tony. Výška je prispôsobená cestovnému režimu (2 metre), no na kempovacom mieste možno strechu vysunúť ešte o meter vyššie.

Lightship L1 - príves pre elektromobily
Lightship L1 - príves pre elektromobily
+9Lightship L1 - príves pre elektromobily

A čím je tento príves špecifický?

• Má efektívny dizajn, ktorý je trikrát aerodynamickejší ako tradičný príves. To znamená, že elektromobil s dojazdom 450 kilometrov, ktoré sa používa na jeho ťahanie, zostane aj pri tejto činnosti elektromobilom s dojazdom 450 kilometrov, pripojený príves ho nijako neovplyvní

• Má elektrickú hnaciu sústava s až 80 kWh batériou

• Unikátny batériový systém vydrží v prírode až týždeň bez dobíjania. V spojení s až 3 kW solárnym systémom eliminuje závislosť na fosílnych palivách

• Jeho súčasťou je ekosystém čisto elektrických spotrebičov a ďalšieho vybavenia pre kempovanie

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #príves pre elektromobily #Lightship L1 #samohybný príves #kempovací príves
Články podľa značiek