Hyundai testuje nabíjací robot. Zbavuje otravnej manipulácie s káblom

Už v blízkej budúcnosti by ste pri nabíjaní elektromobilu nemuseli ani len vystúpiť z auta. O všetko sa totiž postará robot. Rovnako užitočný môže byť na verejných nabíjačkách, ako aj v domácich garážach.

30.03.2023 14:00
debata (1)
Nabíjací robot je autonómne zariadenie, ktoré... Foto: Hyundai
Hyundai - nabíjací robot Nabíjací robot je autonómne zariadenie, ktoré sa postará o celý proces nabíjania bez dotyku ľudskej ruky. Od pripojenia až po odpojenie a uzavretie krytu.

Elon Musk sníval o nabíjačkách, ktoré pripoja jeho Tesly automaticky k nabíjaciemu káblu, už pred mnohými rokmi. Nebude to však pravdepodobne americký výrobca elektromobilov, ktorý dovedie túto technológiu do reality. Na nabíjacom robote totiž horúčkovito pracuje aj kórejský Hyundai. Jeho systém Automatic Charging Robot (ACR) je vo fáze testovania. Pre majiteľov nabíjacích áut by to znamenalo, že nebudú musieť manipulovať s nabíjacími káblami. Robot totiž zvládne všetky potrebné úkony. Postará sa o otvorenie veka nabíjacieho portu, zapojenie kábla, aj od jeho odpojenie po nabití a uzavretie krytu.

Pozrite sa ako prebieha nabíjanie pomocou robota

Ide o jednoramenný robot, ktorý využíva umelú inteligenciu a komunikuje priamo s vozidlom. K orientácii mu stačí kamera, pomocou ktorej vypočíta presnú polohu nabíjacieho portu a uhol, ktorý je potrebný pre zapojenie kábla. Jednoducho, robí všetko od začiatku až do konca. Robotu ACR neprekáža tma, ani zlé počasie, je tiež vodotesný, prachotesný a poradí si aj s prekážkami. „Systém pomôže uľahčiť a spríjemniť nabíjanie elektromobilov, najmä v tmavom prostredí. Zlepší tiež dostupnosť pre ľudí s pohybovými obmedzeniami, pretože nabíjacie káble budú stále väčšie a ťažšie, aby umožnili vysokorýchlostné nabíjanie,“ povedal Dong Jin Hyun, vedúci robotického laboratória Hyundaiu.

Nabíjací robot využíva umelú inteligenciu a... Foto: Hyundai
Hyundai - nabíjací robot Nabíjací robot využíva umelú inteligenciu a orientuje sa pomocou kamery.

Automobilka predpokladá, že nabíjací robot by sa mohol stať realitou v nie príliš vzdialenej budúcnosti. Využitý môže byť na verejných nabíjačkách aj v domácich garážach, ak si ho majiteľ bude môcť dovoliť. Veľkou výhodou je, že robot by mohol nabíjať postupne niekoľko elektrických áut. Jednoducho by kábel odpojil po nabití od jedného vozidla a pripojil k ďalšiemu bez fyzickej prítomnosti majiteľov. Ďalšou aplikáciou by bolo nabíjanie autonómnych áut. Ak sa Hyundaiu podarí ACR uviesť na trh, porazí v tejto súťaži nielen Teslu, ale aj Volkswagen, ktorý predstavil prototyp robota s vlastným akumulátorom a tiež čínsku automobilku Aiways, ktorá pracuje na podobnom zariadení.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #elektromobily #nabíjací robot
Články podľa značiek