Končia dobré časy? Ceny palív by mali v najbližších týždňoch opäť rásť

Cena nafty na prelome marca a apríla nepatrne klesla, benzín mierne zdražel. V najbližšom období budú ceny oboch palív zrejme rásť.

11.04.2023 16:00
e10 Foto:
V najbližších dňoch, zrejme až týždňoch, budú ceny palív opäť rásť.
debata (4)

Pohonné hmoty na slovenských čerpacích staniciach budú zrejme aj ďalej zdražovať. Na základe vývoja svetových cien ropy v uplynulých dňoch to predpokladá hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš. „Takmer na konci vykurovacej sezóny a pred rozbehom motoristickej sezóny je značná pravdepodobnosť rastu cien pohonných hmôt,“ konštatuje analytik.

Ceny pohonných hmôt sa vyvíjali zmiešane. Ako vyplýva z informácií zverejnených Štatistickým úradom SR, ceny motorovej nafty v trinástom týždni (od 27. marca do 2. apríla) klesli o 1,5 % na priemernú úroveň 1,501 eura za liter.

Zhruba na konci marca dosiahla cena nafty najnižšiu úroveň od konca januára 2022, teda za posledných štrnásť mesiacov. „Trh bude momentálne vyhodnocovať stav zásob na európskom trhu. Rozhodnutie skupiny OPEC+ obmedziť ťažbu ropy, však nahráva scenáru zvýšenia ceny v ďalších dňoch až týždňoch. Tento pohyb dokáže momentálne silnejšie euro kompenzovať iba čiastočne, avšak vďaka aj za to,“ dodal Gábriš.

Miroslav Mrzula - Slovnaft Čítajte viac Zachránia syntetické palivá spaľovacie motory? A koľko budú stáť? Aj na to odpovedá špičkový palivár

Ceny benzínov na slovenských pumpách v trinástom týždni vzrástli. Najpredávanejší 95-oktánový benzín zdražel v medzitýždennom porovnaní o 1,6 % na priemernú úroveň 1,532 eura za liter. Benzín 98 zdražel taktiež o 1,6 % na 1,725 eura za liter. Rozhodnutie skupiny OPEC+ obmedziť ťažbu ropy sa podľa Gábriša prejavuje aj na raste jej cien (od konca marca do konca minulého týždňa o šesť percent).

Tento trend sa podľa viacerých analytikov s miernym odstupom času prejaví aj na raste cien benzínov a tento stav zrejme bude trvať niekoľko týždňov. Okrem cien ropy je otázne, aký vplyv bude mať na ceny palív na čerpacích staniciach aj začiatok turistickej letnej sezóny, ktorá je už doslova predo dvermi.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #cena benzínu #cena nafty #rast cien palív #cena palív
Články podľa značiek