Samá Škoda: Toto je 10 najpredávanejších áut v Česku

Len z Octavie sa za prvé tri mesiace predalo v Česku viac kusov, než zo všetkých "ne-škodoviek" v rebríčku TOP 10 najpredávanejších áut spolu.

19.04.2023 06:00
Skoda-Octavia-2020-1600-09 Foto:
Škoda Octavia je v Česku neprekonateľným bestsellerom.
debata (4)

Celkovo registrácie nových osobných vozidiel za prvé tri mesiace tohto roku u našich západných susedov vzrástli oproti rovnakému obdobiu v roku 2022 o 18,89 p­ercenta (z 47 391 regis­trovaných nových áut na 56 341, čo značí rozdiel 8 950 ks).

Čo je však výnimočné – v marci vzrástli registrácie medziročne o 32,39 percenta a prekonali tak aj údaje z posledného „normálneho“ (predpandémiového) roku 2019. V medziročnom porovnaní sa zvýšil sa podiel elektrických osobných automobilov a podiel SUV vozidiel.

Česi sú známi lokálpatrioti a bezkonkurenčne najpredávanejšou značkou je tam Škoda. Pri číslach, ktoré vidíte v nižšie uvedenej tabuľke však treba brať do úvahy aj to, že mladoboleslavská značka zásobovala domáci trh prednostne, takže Česi s nedostatkom áut Škoda nemali takmer žiadne problémy.

zväčšiť Najpredávanejšie značky v Česku za prvé tri... Foto: Svaz dovozců automobilů - SDA
Znacky CZ Najpredávanejšie značky v Česku za prvé tri mesiace

Rovnako drvivú prevahu má v Česku Škoda aj medzi najpredávanejšími modelmi áut. Modely Škoda obsadili v rebríčku top 10 najpredáva­nejších áut prvých šesť miest (kráľom je s veľkým náskokom Octavia) a ešte aj ôsma priečka patrí Škode Superb. Najpredávanejšou ne-Škodou je v Česku Hyundai i30. Len pre zaujímavosť – zo všetkých troch áut inej značky ako Škoda, ktoré sa do rebríčku top 10 dostali sa spolu predalo menej kusov, než zo Škody Octavie samotnej.

zväčšiť Najpredávanejšie autá v Česku za prvé tri mesiace Foto: Svaz dovozců automobilů - SDA
Modely CZ Najpredávanejšie autá v Česku za prvé tri mesiace

Pokiaľ ide o preferované palivá, tak medziročne sa podiel nafty znížil len o 0,2 percenta, podiel benzínu sa zvýšil o 1 percento a podiel plne elektrických vozidiel sa zvýšil o 0,7 percenta, stále je však pod hranicou 3 percent. Záujem o plug-in hybridy je nízky aj v tomto roku, predalo sa ich menej, než elektromobilov.

zväčšiť Registrácie nových áut v Česku za prvé tri... Foto: Svaz dovozců automobilů - SDA
palivo CZ Registrácie nových áut v Česku za prvé tri mesiace podľa typu paliva

A ešte jedna zaujímavosť, týkajúca sa „farebného vkusu“ našich západných susedov. Najpopulárnejšími farba sú v tomto roku bez konkurencie šedá a biela, približne každé druhé predané auto v Česku má jednu z nich. Do nedávna populárna čierna sa prepadla až na piate miesto, predbehli ju modrá a červená.

zväčšiť Najpredávanejšie autá v Česku za prvé tri... Foto: Svaz dovozců automobilů - SDA
Farby CZ Najpredávanejšie autá v Česku za prvé tri mesiace - najpopulárnejšie farby

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj áut #Svaz dovozců automobilů #SDA #najpredávanejšie autá v Česku
Články podľa značiek