Slováci zaujali celý svet. Predstavili mikrodom, ktorý vlastní aj hollywoodska hviezda

Vyrábať na Slovensku futuristický ekologický a navyše energeticky sebestačný mobilný mikrodom nevyzerá na prvý pohľad ako perspektívny biznis plán, s ktorým by mohla firma v našich končinách uspieť.

24.04.2023 12:40
DEZE-hlavna 5xint 02 Foto:
Aktuálne dizajnéri pracujú na novej generácií mikrodomu s označením Ecocapsule NextGen.
debata (5)

Stal sa však pravý opak, dokázala ním zaujať takmer celý svet. V súčasnosti je celá pilotná séria malých mobilných ekodomov vypredaná, jeden z nich napríklad vlastní a na Korzike využíva aj holywoodska hviezda a známa aktivistka Susan Sarandonová.

Spoločnosť práve pracuje na novom vylepšenom modeli, príznačne nazvanom Ecocapsule NextGen. Ten by sa k prvým záujemcom mohol dostať niekedy v druhej polovici budúceho roku.

Skutočne sebestačné bývanie

Príbeh Ecocapsule sa začal v roku 2009, keď sa architektonické štúdio Nice Architects zúčastnilo súťaže Andes Sprout Society Competition.

Úlohou bolo navrhnúť malý obytný dom pre umelca. Návrh síce súťaž nevyhral, no všimol si ho portál Inhabitat.com, ktorý Ecocapsule zaradil do výberu najlepších návrhov roka.

A to bolo pre projekt prelomové. Nasledovala obrovská vlna záujmu zo strany bežných ľudí, ako aj odbornej verejnosti. Technológie však v roku 2009 ešte neboli dostatočne zrelé na skutočne nezávislý dom.

ako ušetriť, šetrenie, prasiatko, sporenie Čítajte viac 20 tipov, ako ušetriť energie v domácnosti. Vyskúšajte ich v malých krokoch, ktoré vy nepocítite, ale peňaženka vám poďakuje

Zdokonaľovanie prvotného návrhu trvalo ďalších päť rokov. V roku 2014 vznikol prvý prototyp, vybavený systémami potrebnými na dlhodobú nezávislosť na sieťach.

Ecocapsule bola spočiatku koncipovaná ako obydlie do náročných oblastí pre ľudí, ktorí potrebovali zostať v prírode na dlhší čas.

Dôležitá preto bola jednoduchá mobilita, možnosť presunu kontajnerom a najmä dlhodobá energetická nezávislosť.

Záujem o mikrodom však rástol aj medzi bežnými ľuďmi, žijúcimi v mestských oblastiach s vysokým nájomným a vysokými príjmami ako New York či Silicone Valley.

Tam je možné kapsulu umiestniť na strechu či akékoľvek voľné miesto, kde môže slúžiť ako alternatíva garsónky. Taktiež zaujal aj hoteliérov, najmä tých, ktorí prevádzkujú eko-rezorty.

A čím Ecocapsule tak zaujala? Okrem dizajnu svojou reálnou energetickou sebestačnosťou a nezávislosťou na akýchkoľvek sieťach.

„Ecocapsule je poháňaná duálnym systémom produkcie energie, ktorý je v súčinnosti s vysokokapacitnými batériami schopný zabezpečiť energetickú sebestačnosť aj v prípade dočasného nedostatku zdrojov. Jej oválny tvar je navrhnutý tak, aby maximalizoval zber dažďovej vody a rosy,“ vysvetlila pre Pravdu Soňa Pohlová, spoluzakladateľka spoločnosti Ecocapsule, zodpovedná za jej technologický vý­voj.

„Filtre vodného systému zabezpečujú premenu nazbieranej vody, či už dažďovej, alebo vody z akéhokoľvek iného prírodného zdroja, napríklad potoku alebo jazera, na čistú. Voda je následne čistená sériou výkonných filtrov a UV LED lampami. Filtračný systém je takto schopný odfiltrovať až 99,998 % nečistôt. Ecocapsule navyše používa separačnú suchú toaletu,” doplnila.

Okrem solárnych panelov je ekodom vybavený aj veternou turbínou, čo ho robí nezávislým od inžinierskych si­etí.

„Ecocapsule sú navrhnuté tak, aby boli vhodné a obývateľné celoročne, v závislosti od klimatických podmienok. Svet máme rozdelený do troch pásiem. V prvom sa dá využívať čisto z obnoviteľných zdrojov celoročne, v druhom je to okolo pol roka, zvyšok potrebuje buď čiastočne dobíjať batériu, alebo čiastočne napájať na siet,“ dopĺňa Pohlová.

Ecocapsule NextGen Foto: FOTO: ECOCAPSULE
DEZE3 int 2x Ecocapsule NextGen

Ecocapsule NextGen

Interiér novej Ecocapsule NextGen bude modulárny a bude ho možné modifikovať podľa požiadaviek klienta.

Na základe spätnej väzby používateľov v nej budú navyše integrované nové technologické a dizajnérske prvky.

Vďaka nim budú mikrojednotky ešte viac energeticky nezávislé, jednoduchšie servisovateľné a zväčší sa aj samotný úložný priestor v interiéri.

Najzreteľnejšou zmenou je zabudovanie veľkého panoramatického okna spojeného so vstupnými dverami. Rozšíri sa zároveň plocha solárnych panelov.

Nová generácia Ecocapsule bude tiež disponovať zväčšeným úložným priestorom pre používateľov, minimálne o päťsto litrov.

Samotná dĺžka Ecocapsule sa zväčší o pol metra bez zníženia možnosti jej mobility.

Ecocapsule NextGen Foto: FOTO: ECOCAPSULE
DEZE2int 04 Ecocapsule NextGen

Vďaka vyňatiu vodného systému a batérie z podlahy sa zvýši podchodná výška (výška od hrany jednotlivých stupňov po najnižší bod stropu alebo horného schodišťového ramena), takže aj v najnižších bodoch zakrivenia bude používateľsky pohodlnejšia. Všetky pôvodné vlastnosti pritom zostali zachované.

Ecocapsule sa dá použiť ako dom, karavan, hausbót, hotel, výskumná stanica, mobilná kancelária a podobne.

A čo je tiež dôležité – jej transport, rovnako ako aj inštalácia, sú úplne jednoduché. Dá sa prepraviť buď pomocou špeciálneho vozíka vyrobeného na mieru, na nákladnom aute, alebo lodným kontajnerom.

Inštalácia je tiež nekomplikovaná a závisí od podmienok na mieste. V podstate ju zvládnu aj dvaja ľudia za nejakú hodinku.

Aktuálne je pilotná séria mikrodomov vypredaná, výroba novej generácie sa pripravuje.

Jej cena by sa mala pohybovať približne na rovnakej úrovni ako pri prvej generácii, teda približne okolo stotisíc eur.

Možno však predpokladať, že po nábehu výroby vo väčšom meradle ešte mierne klesne.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Ecocapsule
Články podľa značiek