V Číne objavili tri ‘zabudnuté‘ Tesly Roadster. V kontajneroch stáli 13 rokov

Nového majiteľa našli za závratnú sumu. Poznáme ich príbeh.

09.06.2023 18:00
debata (1)
Elektrické Tesly Roadster strávili v kontajneri... Foto: Gruber Motor Company
Tesla Roadster 2010 - objavené exempláre Elektrické Tesly Roadster strávili v kontajneri nekonečných 13 rokov. Ide o kuriózny nález.

Elektrická Tesla Roadster bola prvým modelom automobilky Tesla. Išlo o elektrifikovaný derivát Lotusu Elise. Svet očarila dojazdom 320 km, vďaka batériám s kapacitou 54 kWh a zrýchlením z 0 na 100 km/h za 3,7 sekundy. V rokoch 2008 až 2012 vzniklo 2 450 exemplárov. Dnes sú vzácnym zberateľským artiklom, pretože išlo zároveň o prvý masovo vyrábaný elektromobil. A ide tiež o jediné auto sveta, ktoré sa dostalo do vesmíru. Elon Musk použil totiž svoj vlastný Roadster ako balast pri testovacom lete rakety Falcon Heavy v roku 2018. Dnes má za sebou už 214 107 410 km a vzhľadom k Zemi sa pohybuje rýchlosťou 61 129 km/h. Napokon, presnú polohu vesmírnej Tesly si môžete pozrieť tu.

Tesla Roadster 2010 - objavené exempláre
Tesla Roadster 2010 - objavené exempláre
+9Tesla Roadster 2010 - objavené exempláre

Nevšedný osud však mali aj tri ďalšie exempláre, vyrobené v roku 2010. Nikdy sa totiž nedostali k zákazníkovi, ktorý si ich objednal. Uviazli v prepravnom kontajneri v jednom čínskom prístave. Objavili ich len nedávno, teda až po 13 rokoch. Sú teda ako nové, pretože asfalt nikdy nevideli. Navyše ide o verzie Sport, ktoré sú ešte vzácnejšie. O objave informovala americká spoločnosť Gruber Motor, ktorá si vzala pod patronát aj ich predaj. A pridala zopár zaujímavých informácií. Pred rokmi si vraj tieto vozidlá objednala nemenovaná čínska automobilka, pravdepodobne za účelom „reverzného inžinierstva“.

Vozidlá vyzerajú ako nové. Napokon, po vlastnej... Foto: Gruber Motor Company
Tesla Roadster 2010 - objavené exempláre Vozidlá vyzerajú ako nové. Napokon, po vlastnej osi nestihli prejsť ani kilometer.

V automobilovej branži, najmä tej čínskej, je to bežný postup, ako skopírovať nápady konkurencie dôkladným rozobratím a preskúmaním cudzieho produktu. Čo sa zas hodí pri vývoji toho „vlastného“. Lenže tento výrobca zbankrotoval skôr, ako k nemu vozidlá stihli doraziť. Ďalší osud už poznáme. Bežne sa Tesly Roadster prvej generácie predávajú v cenách približne 120 000 dolárov, ale toto je iný prípad. Trojica nejazdených vozidiel bola ponúknutá záujemcom ako balík. Nakoniec sa ich cena vyšplhala ku koncu predaja na dva milióny dolárov, teda za 666 666 dolárov za kus. Majú len jeden problém. Chýbajú kľúče, ale to nový majiteľ iste vyrieši.

Pozrite si technickú špecifikáciu objavených vozidiel

Tesla Roadster 2010 - objavené exempláre v Číne Foto: Gruber Motor Company
Tesla Roadster 2010 - objavené exempláre Tesla Roadster 2010 - objavené exempláre v Číne

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla Roadster
Články podľa značiek