Nový šport klimatických aktivistov? Prepichovanie ‘gúm‘ na SUV

Klimatickí aktivisti prepichli v Kodani pneumatiky vyše 100 SUV autám. Aj elektromobilom.

13.06.2023 16:00
tyre Foto:
Členovia The Tyre Extinguishers majú na konte už tisícky vypustených respektíve poškodených pneumatík na SV prakticky po celom svete.
debata (11)

Tire Extinguishers je medzinárodná aktivistická skupina, ktorá sa začala zviditeľňovať v roku 2021. Prihlásila sa k zámeru vypúšťať pneumatiky na športových úžitkových vozidlách (SUV), pretože tie sa podľa nich spomedzi áut kvôli vyššej spotrebe najviac podieľajú na raste emisií CO2.

Okrem toho skupina tvrdí, že znečistené ovzdušie, na ktorom sa podieľajú emisie z SUV má ďalekosiahle dôsledky pre zdravie ľudí a tento typ osobných áut je v prípade kolízie aj najnebezpečnejší pre chodcov. Skupina preto vyzvala na zákaz vozidiel SUV v mestách a uviedla, že "chcú znemožniť vlastníctvo veľkých a špinavých vozidiel 4×4 v mestských oblastiach.

Aktivisti nechávajú pod stieračmi vozidiel letáky, „aby majiteľ vedel, že auto je nepoužiteľné a dostal primerané vysvetlenie, prečo sa tak stalo.“ V rámci jednej z koordinovaných akcií v 8 krajinách koncom novembra minulého roku Tire Extinguishers vypustili pneumatiky za jednu noc na vyše 900 SUV.

Klimatická úzkosť: Budú sa ľudia báť privádzať deti na nezdravú planétu?
Video

Koordinátori kampane tvrdia, že priaznivci hnutia vypustili pneumatiky na viac ako 10 000 vozidlách SUV v mestách po celom svete. Skupina uviedla, že v súčasnosti vie o približne 100 autonómnych frakciách po celom svete, ktoré vypúšťajú pneumatiky na SUV.

„Existujú aj iné skupiny, ktoré podnikajú podobné kroky, s ktorými Tire Extinguishers nie sú v priamom kontakte, a nie všetky akcie sú hlásené,“ uviedli koordinátori hnutia. A ako to už býva, niektoré z týchto skupín sa radikalizujú a namiesto vypúšťania pneumatík sa ich rozhodli rovno prepichovať. Takto sa napríklad minulá týždeň skupina klimatických aktivistov, identifikujúca sama seba ako „Tire Extinguishers“ prihlásila k zodpovednosti za prepichnutie pneumatík na vyše sto SUV autách v Kodani v priebehu jedinej noci.

Kodaňská polícia informovala, že incident vyšetruje a prípadných svedkov vyzvala, aby sa prihlásili. Podľa policajného hovorcu Martina Kajberga je ťažké presne určiť počet poškodených áut, pretože nie každý majiteľ sa zatiaľ prihlásil. Dodal, že aktivisti umiestnili lístok s vysvetlením svojho konania. Ironické je, že podľa miestnych médií pneumatiky prepichli aj SUV vozidlám na elektrický pohon, ktoré žiadne emisie CO2 priamo neprodukujú.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #SUV #emisie CO2 #klimatickí aktivisti #Tire Extinguishers #prepichovanie pneumatík
Články podľa značiek