Nezruinujú vás: 10 SUV bestsellerov v roku 2023 s cenou pod 30-tisíc eur

Kráľom v kategórii SUV a crossoverov je opäť Hyundai Tucson. Trojnásobné zastúpenie v rebríčku má len Toyota.

13.06.2023 06:00
Hyundai-Tucson-2021-1280-08 Foto:
Hyundai Tucson po prvých štyroch mesiacoch kraľuje rebríčku najpredávanejších SUV a crossoverov. Aj keď len s náskokom 2 predaných áut.
debata (21)

V kategórii nových osobných vozidiel M1 dosiahli za prvé štyri mesiace roku 2023 registrácie nových vozidiel podľa údajov Zväzu automobilového priemyslu 29 047 kusov, čím medziročne vzrástli o necelých 15 percent. Asi neprekvapuje, že aj naďalej doslova „valcujú“ slovenský trh SUV a crossovery. Predalo sa ich 15 497 kusov, čo značí, že ich trhový podiel je vyše 53 percent. Takže približne každé druhé nové predané osobné auto na Slovensku bolo zatiaľ v tomto roku SUV alebo crossover.

My sme zostavili rebríček desiatich najpredávanejších SUV a crossoverov so základnou cenou pod hranicou 30 000 eur. Ako základnú berieme najnižšiu cenu bez dodatočných zliav a bonusov, uvádzanú v čase písania tohto textu v oficiálnych cenníkoch importérov. Uvádzané dáta čerpáme z oficiálnych štatistík Zväzu automobilového priemyslu (ZAP SR). Pri každom aute uvádzame počet predaných kusov, základnú cenu a základnú motorizáciu.

Showroom: Jazdený Hyundai Tucson - spoľahlivý a konzervatívny
Video

Najpredávanejším SUV roku 2022 sa suverénne stala Kia Sportage. Aktuálne však klesla až na tretiu priečku. Pre materský koncern to nie je až taká zlá správa, pretože v kategórii SUV a crossoverov po štyroch mesiacoch tohto roku kraľuje jej koncernový súpútnik, Hyundai Tucson.

Je pravdou, že prvenstvo si udržal len s „odretými ušami“ a náskokom 2(!) predaných áut pred mladoboleslavským kompaktným crossoverom Kamiq. Ak sa Škode naďalej bude dariť plniť výrobné plány, možno očakávať už čoskoro v tejto kategórii zmenu na prvom mieste.

Kamiq je z nášho rebríčku top 10 so základnou cenou 18 160 eur zároveň druhým najlacnejším modelom v ponuke. Lacnejší je v základe už len Duster (15 790 eur) a trojicu modelov so základnou cenou, ktorá sa ešte vošla aj pod 20-tisícovú hranicu dopĺňa Toyota Yaris Cross (19 290 eur)

Hyundai-i30 N Čítajte viac Kórejci pred Škodou. Toto je 15 najpredávanejších áut na Slovensku za rok 2022

Jedinou automobilkou, ktorá mala v rebríčku top 10 SUV a crossoverov na konci uplynulého roku trojnásobné zastúpenie, bol Volkswagen (T-Cross, T-Roc, Tiguan). V tomto roku z uvedeného tria priebežne z top 10 vypadli T-Cross (aktuálne 12. priečka) a aj T-Roc (priebežne 16. priečka), Tiguan ho na desiatom mieste uzatvára. No trojnásobný zásah sa podaril Toyote – tá má aktuálne v tejto kategórii v prvej desiatke Yaris Cross, RAV4 a aj C-HR.

Rebríček 10 najpredáva­nejších SUV a crossoverov za prvé štyri mesiace roku 2022 na Slovensku so základnou cenou pod hranicou 30 000 eur nájdete v druhej časti tohto článku.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #ZAP SR #najpredávanejšie autá na Slovensku #najpredávanejšie SUV
Články podľa značiek