Škoda Superb: Takto by mala vyzerať bez ‘maskáčov‘. Mnohých asi zaskočí

Prvé počítačové ilustrácie odmaskovaného Superbu naznačujú, že pôjde len o evolúciu. Ani sa niet čomu čudovať.

27.06.2023 18:00
debata (4)
Takto by mala vyzerať nová Škoda Superb po... Foto: Kolesa.ru
Škoda Superb - render 2023 Takto by mala vyzerať nová Škoda Superb po odmaskovaní. Ilustráciu priniesol web Kolesa.ru. Prednou časťou sa Superb priblíži Octavii či Enyaqu.

Ak čakáte, že nový Superb, ktorého premiéra je naplánovaná na jeseň, bude od základov nové auto, netešte sa. Už dávnejšie sme naznačovali, že pôjde o akúsi hĺbkovú revíziu, teda o evolúciu súčasnej generácie. Ani sa niet čomu čudovať. Žiadna automobilka nedokáže dnes plnohodnotne investovať do rozvoja klasickej ponuky so spaľovacími motormi a zároveň do nových elektromobilov. Je to aj prípad Superbu IV, ktorý je vlastne posledným, ktorý bude tankovať benzín alebo naftu. Škoda urýchľuje svoju elektrickú stratégiu a tá „požiera“ peniaze šialeným tempom. Veď do roku 2027 preinvestuje do elektrifikácie 5,6 miliardy eur a v roku 2026 chce mať na trhu šesť batériových noviniek.

Otočka na diaľnici? Zvláštny manéver vodiča zničil dve autá

Video

Elektrická budúcnosť čaká čoskoro Fabiu, ak vôbec, Octaviu, Karoq, Kamiq aj Scalu, i keď pod inými názvami. A chystá sa aj veľké elektrické SUV na báze konceptu Vision 7S. Superb bude teda spolu Kodiaqom jedným z posledných nových mohykánov starej éry. A do rozlúčky nemieni Škoda naliať viac peňazí, než treba. Dokazujú to aj prvé neoficiálne ilustrácie Superbu, ktoré vznikli „odmaskovaním“ predprodukčných prototypov. Postaral sa o to ruský web kolesa.ru, ktorý sa zvykne do reality triafať pomerne presne. A hoci sme evolúciu čakali, pri pohľade na obrázky i tak zarazí malý rozsah zmien. Bežne by sme to označili za facelift. Rozhodne nie za novú generáciu.

Vzadu dostane Superb užšie svetlá, ale základná... Foto: Kolesa.ru
Škoda Superb - render 2023 Vzadu dostane Superb užšie svetlá, ale základná silueta sa meniť pravdepodobne nebude.

Jednoducho, Superb dostane masku v štýle Octavie a Enyaqu. Výraznejšie bočné prelisy, nové kľučky situované priamo v „tornado line“, spätné zrkadlá na nožičkách a oveľa užšie zadné svetlá. Chýbať nebudú nové odtiene lakov karosérie či nový dizajn diskov kolies. Väčšie zmeny očakávame v kabíne, ktorá by mohla konečne dostať hodnotnú palubnú dosku. To preto, že bude súrodencom nového Passatu, s ktorým sa bude vyrábať na spoločnej linke v bratislavskom závode koncernu VW. Tým by sa mohla dotiahnuť na svojho vznešenejšieho súrodenca. Doteraz Superb v spracovaní interiéru, i keď priestrannejšieho, za Passatom zaostával.

Škoda Kodiaq - 2023 Čítajte viac Škoda Kodiaq: Toto je nová generácia. Výroba už beží

Teraz už ale nie je dôvod zachovávať v segmente áut so spaľovacími motormi takú prísnu koncernovú hierarchiu, z čoho bude Superb nepochybne ťažiť. Zastúpené budú naftové a benzínové 4-valce aj mild-hybridná technológia. Chýbať nemá ani plug-in hybrid, pravdepodobne už s výkonnejším motorom 1,5 TSI a väčšou batériou, ktorá umožní dlhší dojazd v elektrickom móde. Viac sa dozvieme s blížiacou sa jesennou premiérou. Evolúcia by ale pre Superb nemala byť veľkou nevýhodou. Dizajn z pera talentovaného Jozefa Kabaňa je stále aktuálny a navyše príde Superb o mnohých konkurentov. Zo sesterského Passatu bude už len kombi Variant a ďalšie manistreamové značky to už s klasickou strednou triedou balia.

Škoda Kodiaq a Superb - zimné testy 2023
Škoda Kodiaq a Superb - zimné testy 2023
+3Škoda Kodiaq a Superb - zimné testy 2023

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Superb
Články podľa značiek