Michelin Uptis: Francúzi štartujú ďalšie testy bezvzduchovej pneumatiky

Revolučná pneumatika Michelin Uptis je opäť bližšie realite. Francúzsky gumárenský gigant rozširuje testovací program. Stále však nepotvrdil, kedy sa novinka objaví na sériových autách. Vraj je to komplikovanejšie, než predpokladal.

04.07.2023 12:00
debata (2)
Michelin bude testovať Uptis na dodávkach... Foto: SHUTTERSTOCK, Michelin
Michelin Uptis - test na Citroëne Jumpy Michelin bude testovať Uptis na dodávkach Citroën Jumpy. Nie náhodou, pretože prvé ostré nasadenie bezvzduchových pneumatík má prebehnúť v segmente úžitkových áut. Tie osobné prídu na rad neskôr.

Michelin pracuje na bezvzduchovej pneumatike Uptis už od roku 2005, stále tu ale nemáme finálny produkt. A tak skoro to ani nemusí byť. Pôvodne ohlásený termín, ktorým mal byť rok 2024 už vo svojich správach o Uptise francúzsky pneumatikársky gigant nezmieňuje. Zato oznámil, že rozširuje testovací program v reálnej premávke. Po tom, čo už nasadil Uptis na flotile 30 testovacích dodávok Toyota Hiace pre DHL v Singapure či na niektorých terénnych štvorkolkách, teda na modeloch s nízkou rýchlosťou, sa bezvzduchové plášte dostanú aj na dodávky spoločnosti La Poste v Ázii a v Severnej Amerike.

Čo dokáže urobiť prasknutá pneumatika za jazdy s kamiónom?

Video

V prvej fáze majú obúvať Uptis stredne veľké dodávky ako Citroën Jumpy. Získané dáta majú poslúžiť druhej fáze, ktorá prebehne na budúci rok, keď dostane revolučné plášte ďalších štyridsať ľahkých úžitkových vozidiel. Tie však už budú jazdiť v Európe, konkrétne v severofrancúz­skych mestách Lesquin, Valenciennes či Douai. No aj keď testy preukážu životaschopnosť novej technológie, ešte to neznamená masívne nasadenie v segmente osobných áut. Michelin naďalej počíta s Uptisom vo svete dodávok. To napriek tomu, že nedávno sa pochválil úspešným testom novej pneumatiky pri rýchlosti 210 km/h.

Namiesto stlačeného vzduchu má pneumatika Uptis... Foto: SHUTTERSTOCK, Michelin
Michelin Uptis - test na Citroëne Jumpy Namiesto stlačeného vzduchu má pneumatika Uptis sústavu pružných lamiel.

Je logické, že francúzsky výrobca nechce riskovať. Prípadné problémy nového výrobku by mohli mať nedozerné následky. Pri takej radikálnej zmene ich vylúčiť nemožno. Veď pneumatika Uptis nepotrebuje žiaden stlačený vzduch. Jeho funkciu plnia lamely z uhlíkových vlákien vystužené živicou. Umiestnené sú medzi hliníkovou obručou kolesa a behúňom. Nová pneumatika má byť síce drahšia až približne o 60 eur v porovnaní s konvenčnou technológiou, ale jej výhodu bude vymeniteľný dezén. To znamená, že môže slúžiť oveľa dlhšie. Navyše si budú môcť majitelia vybrať dezén podľa svojich potrieb.

Michelin Uptis - test na Citroëne Jumpy
Michelin Uptis - test na Citroëne Jumpy
+6Michelin Uptis - test na Citroëne Jumpy

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatika #Michelin #Michelin Uptis #bezvzduchová pneumatika
Články podľa značiek