Renault sa nadýchol. Je druhou najpredávanejšou značkou v Európe

V Európe sa predaj Renaultu za prvý polrok zvýšil o 21 percent na 501 985 kusov, čím sa francúzska značka stala dvojkou na európskom trhu.

12.07.2023 13:00
Renault Austral - 2022 Foto:
Výraznou mierou sa na „dobrých číslach" Renaultu za prvý polrok tohto roku podieľal nový model Austral.
debata (2)

V poslednom období sme o francúzskych značkách v súvislosti s predajom príliš veľa pozitívneho nenapísali. Zdá sa však, že situácia sa začína meniť. Aspoň pokiaľ sa pozrieme na predajné výsledky Renaultu za prvý polrok. Ten bol v poslednom období v nie najlepšej situácii, pretože prišiel o silný ruský trh a zároveň musel riešiť svoje vnútrokoaličné vzťahy s Nissanom.

Vyzerá to však tak, že značka chytila „druhý dych“. V globálnom meradle si totiž dokázala medziročne polepšiť o 11 percent, čo značí takmer 771-tisíc predaných osobných a ľahkých úžitkových áut.

Veľký podiel na tom majú stúpajúce predaje ľahkých úžitkových vozidiel, ktoré medziročne vzrástli takmer o 22 percent, predaj osobných áut sa zvýšil o necelých 9 percent. Len pre zaujímavosť – na trhu ľahkých úžitkových vozidiel zaznamenal Renault najväčší medziročný nárast v Európe (+25,4 %, resp. 144 250 predaných áut). Celkový trh v tomto segmente pritom rástol v porovnaní s Renaultom polovičnou rýchlosťou. Na „dobrých číslach“ sa podieľali Kangoo (+11,7 %), Express (+48,9 %), Master (+13,8 %) a Trafic (+36 %).

Showroom: Jazdený Renault Captur - v istých kruhoch vážený model
Video

V Európe, ktorá je pre Renault absolútne ťažiskovým trhom, sa darilo prakticky vo všetkých segmentoch, kde je značka zastúpená. V prvej polovici roka zvýšila svoje európske predaje až o 21 % na 501 985 kusov.

Výrazný nárast predaja značka eviduje u plne hybridných vozidiel (+40 %), čo značí 83 000 predaných áut. V elektrifikovanej verzii sa napríklad predala nadpolovičná väčšina modelov Austral (65 %) a Arkana (55 %). Z modelu Megane E-Tech electric sa v prvom polroku predalo viac ako 23 000 kusov. Je to najpredávanejšie elektrické vozidlo vo svojom segmente vo Francúzsku. V čisto elektrickej verzii bol za prvých šesť mesiacov každým druhým predaným elektromobilom Renaultu model Megane.

Čo je dôležité – Renault si dokázal zachovať aj priazeň súkromného sektoru, čo jeho najväčší francúzski konkurenti o sebe hovoriť nemôžu. Takmer každý druhý Renault si kúpil v prvom polroku súkromný klient.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #predaj áut #Austral #Arkana
Články podľa značiek