Luxusné 7-miestne SUV Kia EV9 prichádza na náš trh. Poznáme ceny

Kia EV9 má ultrarýchle 800 V nabíjanie, digitálny kľúč a dokáže zaparkovať aj bez vodiča vo vozidle.

19.07.2023 10:00
KIA EV9-GTLine (2023) Foto:
Kia EV9 vyzerá naozaj výborne. Na foto je drahšia výbava GT Line.
debata (4)

Kia avizovala výrobu veľkého 7-miestneho elektrického SUV EV9 už v roku 2021 predstavením rovnomenného konceptu a v polovici marca odhalila aj jeho sériovú podobu. EV9 má evokovať drsnosť SUV a zároveň pokoj elektromobilu. To je zrejmé z prísne geometrických tvarov, ktoré stoja v kontraste so snahou o čo najlepšiu aerodynamiku.

Extravagantný dizajn

Kolmá tigria maska sa po prvý raz predstavuje v digitálnej podobe. Mriežku nahradil vzor tvorený sústavou štvorcových diód, ktoré vytvárajú efekt hviezdnej mapy. Samotné LED svetlá sú situované vertikálne. Z profilu zaujme mohutný horizontálny pontón, hranaté výrezy blatníkov, aj bohato presklená kabína, ktorá odľahčuje celkovo robustný vzhľad.

Zaujímavo riešené je trojuholníkové tretie bočné okno. Zadné LED svetlá sú inšpirované grafikou tých predných a siahajú od nárazníka až po strešný spojler. EV9 je poriadnym kusom auta. Veď na dĺžku má 5 010 mm, na šírku 1 980 a na výšku 1 755 mm. Rázvor náprav 3 100 mm je priam monumentálny.

Vo voliteľnej výbave auta nechýbajú ani... Foto: Kia
KIA EV9-GTLin Vo voliteľnej výbave auta nechýbajú ani digitálne spätné zrkadlá.

Kia uvedie model EV9 v dvoch úvodných stupňoch výbavy: Earth 1st Edition a GT-line 1st Edition. V oboch je batéria s kapacitou 99,8 kWh. Earth 1st Edition disponuje jedným synchrónnym elektromotorom, GT-line 1st Edition má dva synchrónne elektromotory (jeden vpredu a jeden vzadu).

Kia EV9 - 2023
Kia EV9 - 2023
+17Kia EV9 - 2023

Vo výbave Earth 1st Edition má auto výkon 150 kW/203 k a pohon zadných kolies, GT-line 1st Edition má výkon 283 kW/384 k a pohon všetkých kolies. Auto disponuje ultrarýchlym nabíjaním 800 V, ktoré za 15 minút zabezpečí vozidlu dojazd 239 km, pričom celkový dojazd je až 541 km.

Silná výbava

EV9 má 9 airbagov a je štandardne vybavený aj najnovšou generáciou asistenta jazdy na diaľnici s podporou zmeny jazdného pruhu (HDA III) a rozpoznávaním odtlačku prsta na jednoduchšie naštartovanie a ovládanie vozidla.

Okrem iného je samozrejmosťou aj aktívny asistent udržiavania v jazdnom pruhu a v jeho strede, inteligentný asistent rozpoznávania dopravných obmedzení, zobrazovanie mŕtveho uhla na palubnom počítači a asistent na predchádzanie zrážkam pri cúvaní.

VIDEO: Kia ukázala sériové elektrické SUV EV9 v predpremiére

Vonkajšia výbava verzie Earth 1st Edition zahŕňa 19-palcové disky kolies, verzia GT-line 1st Edition má 21-palcové disky a disponuje aj inteligentným Full LED systémom predných svetlometov s adaptívnym diaľkovým osvetlením.

Obidve výbavy majú zabudované predné, bočné a zadné parkovacie senzory ako aj 360 stupňovú parkovaciu kameru monitorujúcu okolitý priestor. Výbava GT-line 1st Edition obsahuje aj inteligentný parkovací asistent s diaľkovým ovládaním (RSPA II), ktorý umožňuje vozidlo zaparkovať samostatne (kolmo, priečne aj pozdĺžne) aj bez prítomnosti vodiča.

Model EV9 sa štandardne dodáva s tromi radmi sedadiel pričom úroveň výbavy Earth 1st Edition sa dodáva výlučne v sedemmiestnej konfigurácii a vo výbave GT-line 1st Edition si zákazníci môžu vybrať zo štandardnej sedemmiestnej alebo priestrannej šesťmiestnej konfigurácie.

Zadné LED svetlá sú inšpirované grafikou tých... Foto: Kia
KIA EV9-GTLine Zadné LED svetlá sú inšpirované grafikou tých predných a siahajú od nárazníka až po strešný spojler.

EV9 má štandardne plne digitálny prístrojový štít s 12,3" LCD displejom prepojený s displejom infotainmentu. Technologickou novinkou je aj digitálny kľúč, s ktorým môžu majitelia používať svoj smartfón aj na zamykanie alebo odomykanie dverí, spustenie alebo vypnutie vozidla, ovládanie núdzového alarmu či otváranie a zatváranie dverí batožinového priestoru, pričom tento kľúč môže byť naraz zdieľaný až s tromi rôznymi osobami. Súčasťou výbavy je aj exkluzívny audiosystém Meridian Premium so sústavou 14 reproduktorov rozmiestnených po celom vozidle a externým zosilňovačom.

A aby sme nezabudli na to najdôležitejšie: cena uvádzacej výbavy Earth 1st Edition je 74 990 eur a výbavy GT-line 1st Edition je 82 990 eur. Predpredaj je už na Slovensku spustený.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrické SUV #Kia EV9 #7-miestny elektromobil
Články podľa značiek