Volvo "kašle" na zákazníkov. Z ponuky vyraďuje kombíky aj sedany

Radikálny krok švédskej automobilky sa zatiaľ týka len Veľkej Británie, no je zrejme len otázkou času, kedy sa tak stane aj na ďalších trhoch.

07.08.2023 14:00
Volvo XC40 Recharge - 2022 Foto:
Volvo XC40 Recharge bolo najpredávanejším elektromobilom švédskej značky v Európe v roku 2022. V tejto kategórii mu však patrilo až 17. miesto.
debata (5)

Z britského konfigurátoru švédskej automobilky prakticky zo dňa na deň zmizli známe modely Volvo S60 a dva kombíky, Volvo V60 a Volvo V90. A nie sú prvé. Už koncom leta z cenníkov zmizol veľký sedan S90 a aj V90 Cross Country a V60 Cross Country. Zdôvodnené to bolo „konsolidáciou produktového portfólia“.

Čo sa to teda vo Volve deje? Odpoveď je jednoduchá, automobilka sa rozhodla vo Veľkej Británii ďalej vo svojich showroomoch ponúkať len vozidlá SUV, pretože im dáva prednosť až 70 percent klientov. Čo tých zvyšných 30 percent, ktorí preferovali sedany a kombíky, už automobilku nezaujíma.

Pozrite si nové elektrické Volvo EX30 vo videu:

Zaujímalo to však britský automobilový magazín Autocar. Ten dostal oficiálnu odpoveď, v ktorej sa, okrem iného, píše: „Dopyt po našom súčasnom modelovom rade SUV stále rastie, rovnako ako aj záujem o naše budúce plne elektrické modely EX30 a EX90. Popritom záujem o naše sedany a kombi v Spojenom kráľovstve klesol na veľmi nízku úroveň. To viedlo k nášmu rozhodnutiu stiahnuť v Spojenom kráľovstve tieto modely z predaja.“ Okrem toho predstavitelia automobilky v odpovedi zdôraznili, že preferujú plne elektrické vozidlá a posun k úplne elektrifikácii.

A keďže už pred vyše rokom predstavitelia automobilky deklarovali, že od roku 2030 chcú predávať výlučne elektrické autá, znamená to, že celé jej portfólio sa zredukuje na elektrické SUV. Či je to rozumný krok a či ľudia budú mať dostatok financií na tento typ áut, ukáže čas. Pravdou je, že zatiaľ so svojimi elektrickými autami Volvo veľkú dieru do sveta nespravilo. Za minulý rok v prvej dvadsiatke najpredávanejších elektrických áut malo jediný model – Volvo XC40 Recharge na 17. mieste, „sesterský“ Polestar 2 skončil o priečku vyššie.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #elektromobily #elektromobilita
Články podľa značiek