Autom do Talianska: Od sladkých Benátok cez dávidovu Florenciu až do ‘šikmej‘ Pisy

Cestovanie autom poskytuje slobodu a možnosť objavovať krásy krajiny na vlastnú päsť. A  práve taká bude naša cesta, ktorá spojí tri talianske pýchy - Benátky, Florenciu a Pisu. Naším spoločníkom bude Škoda Superb Style 2.0 TSI. Zapnite si pásy, ideme na to.

12.08.2023 07:00
debata (1)
Spoločnosť nám na ceste robila Škoda Superb 2,0... Foto: Pavol Galko
Škoda Superb 2,0 TSI 7DSG 4x4 - 2023 Spoločnosť nám na ceste robila Škoda Superb 2,0 TSI so 7-stupňovou previodovkou DSG aj pohonom 4x4. Napriek výkonu 206 kW sa spotrebou dokázala držať na uzde. A to sme ju nešetrili.

Vyrážame z Banskej Bystrice, v aute sme traja. Našim prvým cieľom sú Benátky. Respektíve predmestie Mestre, ktoré je hneď pred nimi. Celá trasa je po diaľnici, má 872 kilometrov a  trvá so zastávkami cca 9,5 hodiny. Na prejazd Rakúskom potrebujeme diaľničnú známku. Kupujeme 10 dňovú ešte na Slovensku za 9,90 €. Tiež tankujeme plnú nádrž, pretože s cenami palív to bude už len horšie. Za Super 95 pýtajú na rakúskych diaľničných pumpách až 2,20 eura. Odporúčam teda zísť na tankovanie z diaľnice. Tam stojí to isté palivo okolo 1,63 eura, čo už je poriadny rozdiel. V Taliansku stojí všade Super 95 okolo 1,80 eura. Za talianske diaľnice sa platí na mýtniciach. Cena jednej cesty z Pisy po rakúske hranice bola 45 eur, spolu teda minimálne 90.

Naša trasa merala len jedným smerom takmer 1... Foto: Pavol Galko
Autom do Talianska 2023 - mapa Naša trasa merala len jedným smerom takmer 1 200 km.

Najprv Benátky

Priamo do Benátok nejdeme prvý deň naschvál. Nechceme brať auto so sebou, vyhneme sa preplneným parkoviskám. Prespíme v Mestre, ktoré je iba na druhej strane mosta. Auto sme druhý deň nechali na  hotelovom parkovisku a do Benátok ideme vlakom. Lístok stojí 1,45 eura za osobu. V Benátkach sa zo železničnej stanice Santa Lucia na námestie San Marco dá dostať pešo alebo cez kanál Canal Grando. My si vyberáme vodný autobus (Vaporetto), konkrétne linku 2. Jednosmerný lístok stojí 9,5 € za osobu. Je to prijateľná suma, keďže táto voľba nám umožní zažiť jedinečný pocit jazdy po kanáloch. Canal Grande je totiž hlavná tepna Benátok. Má 3,8 kilometra a  jeho šírka sa pohybuje od 30 do 70 metrov. Plavba kanálom ponúka nezabudnuteľný pohľad na benátsku architektúru.

Auto nechajte radšej pred Benátkami a využite... Foto: Pavol Galko
Autom do Talianska 2023 - Benátky Auto nechajte radšej pred Benátkami a využite vlak.

V stredoveku a renesancii bol kanál aj významnou časťou námornej cesty medzi Európou a Orientom. Piazza San Marco je veľkolepé námestie, považované za „salón Európy“. Ako prvú uvidíte vežu Campanile di San Marco s výškou 98 metrov. Hneď oproti je majestátna katedrála Bazilika svätého Marka (Basilica di San Marco), ktorá vzbudzuje obdiv a vyniká byzantskou architektúrou. Naľavo od nej dominuje Hodinová veža (Torre dell'orologio) vystavaná v 15. storočí. Každú hodinu sa z nej ozývajú zvuky zvonov a malé sochy „Magi“ ožijú. Pozdĺž námestia sú Procuratie, dlhé radové domy zdobené slávnymi oblúkmi, ktoré dodávajú námestiu nezameniteľný charakter a eleganciu. A, samozrejme, všade sú holuby. My sa popri Dóžovom paláci premiestňujeme do štvrti Castello.

Benátky sú vskutku čarovné. Ale lepšie je ich... Foto: Pavol Galko
Autom do Talianska 2023 - Benátky Benátky sú vskutku čarovné. Ale lepšie je ich navštíviť mimo sezóny.

Cestou míňame Ponte dei Sospiri, nazývaný aj Most vzdychov, ktorý spája Dóžov palác s väznicami. Legenda hovorí, že väzni, ktorí prechádzali cez tento most, tu vzdychali pri posledných pohľadoch na Benátky. Dnes je to romantický symbol mesta a obľúbené miesto pre fotografovanie. Castello je štvrť Benátok, ktorá ponúka autentický pohľad na život v meste. Susedí s Námestím sv. Marka, no zároveň si udržuje svoju tichšiu a pokojnejšiu atmosféru. Poskytuje únik od turistami preplnených ulíc do pokojnejšieho prostredia s miernejším ruchom. Je presýtená šarmom s malými kanálmi a neformálnymi podnikmi. Je to ideálna príležitosť, ako preniknúť do života miestnych obyvateľov a zažiť inú tvár Benátok. Dávame si tu v jednej z malých reštaurácií obed (Pizza Margerita €7,50) a  potom sa pešo cez uličky presúvame ku Ponte di Rialto. Tento most je jedným z najstarších a najdôležitejších prepojení ponad Canal Grande a jedna z najslávnejších benátskych pamiatok. Benátky sú vskutku čarovné. Prenesú vás do čias bohatstva, umenia a  lásky a pri každej z pamiatok si môžete vychutnať kúsok histórie a nezabudnuteľnú atmosféru.

Autom do Talianska 2023 - Benátky
Autom do Talianska 2023 - Benátky
+28Autom do Talianska 2023 - Benátky

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Benátky #Škoda #florencia #PISA #Škoda Superb
Články podľa značiek