A je to tu. Čína je najväčším exportérom áut na svete, predbehla Japonsko

Na konci uplynulého roku roku Čína prekonala Nemecko a stala sa svetovou dvojkou v exporte áut. V polovici tohto roku zanechala za sebou aj doteraz prvé Japonsko.

06.09.2023 12:00
Nio-ES8-export-Shanghai-Waigaoqiao-Port-1024x576 Foto:
Čína je už svetovou jednotkou v exporte áut.
debata (15)

Podľa údajov obchodných skupín oboch krajín Čína v prvej polovici tohto roka predstihla Japonsko a stala sa najväčším exportérom vozidiel na svete. Najnovší prehľad Asociácie japonských výrobcov automobilov ukazuje, že japonský export vozidiel vzrástol za prvých šesť mesiacov medziročne o 17 percent na 2,02 milióna. Naopak, automobilky v Číne dodali v tomto období do zahraničia 2,34 milióna vozidiel, čo je podľa Čínskej asociácie výrobcov automobilov nárast o 77 percent oproti predošlému roku. Informuje o tom server Autonews.

Za rovnaké obdobie vzrástla hodnota čínskeho vývozu vozidiel o 110 percent na 46,4 miliardy dolárov, uviedol tento mesiac CAAM (China Association of Automobile Manufacturers) na základe colných údajov. Nárast čínskeho exportu vozidiel bol spôsobený globálnym dopytom po elektrifikovaných vozidlách vrátane plne elektrických vozidiel a plug-in hybridov.

Slovenský šéfdizajnér v Škode aj o tom prečo o elektromobily nie je u nás veľký záujem?
Video

V prvom polroku vzrástol vývoz elektrifikovaných vozidiel z Číny o 160 percent na približne 534 000, uviedol minulý mesiac CAAM. V roku 2022, s nárastom exportu vozidiel o 54 percent medziročne na 3,1 milióna, Čína prekonala Nemecko a stala sa druhým najväčším exportérom vozidiel na svete. Aktuálne už je s pomerne slušným náskokom svetovou jednotkou.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #čínske autá #export áut #vývoz áut
Články podľa značiek