Niu KQi Air X: kolobežka z karbónu patrí k najľahším na svete. Lacná ale nie je

Superľahké e-kolobežky prídu do predaja už o pár dní. Plne karbónová verzia vyjde na takmer 1 800 eur.

18.09.2023 12:00
Niu X
Predobjednávky na kolobežku NIU KQi Air X budú spustené o niekoľko dní.
debata

Niu je čínska značka, ktorá sa stala známou najmä vďaka svojim elektrokolobežkám so „skútrovým“ sedením. Teraz predstavila dva nové, konvenčnejšie modely. Aj keď používať prívlastok „konvenčný“ pri kolobežke z karbónu asi nie je úplne na mieste. Ich modelové označenie je NIU KQi Air a KQi Air X.

KQi Air X vďaka karbónovej konštrukcii váži necelých 12 kilogramov a jej maximálka je 32 km/h. S ňou však kolobežka bude dostupná v USA, do Európy príde kvôli legislatíve s maximálnou rýchlosťou obmedzenou na 25 km/h.

NIU KQi Air X
NIU KQi Air X
+4NIU KQi Air X

Hlavný rozdiel medzi oboma modelmi je (samozrejme okrem ceny) v tom, že verzia s „X“ v názve je o necelých 200 gramov ľahšia a je plne karbónová, zatiaľ čo model KQi Air X je čiastočne z horčíkovo- hliníkovej zliatiny. Mierne rozdiely sú aj v dizajne a väčšie v cene. O pár dní sa spustia predobjednávky aj pre Európu, plne karbónový model bude stáť štandardne 1 799 eur a horčíkovo-hliníkový 1 399 eur. Ak však budete medzi prvými tristo zákazníkmi, tak karbónový model dostanete za necelú tisícku.

KQi Air aj KQi Air X majú 350W motor dimenzovaný na 700W špičkového výkonu a môžu stúpať maximálne o 20 percent. Vpredu sú kotúčové brzdy, vzadu môžete brzdiť rekuperačne. Vpredu aj vzadu sú lED svetlá a v koncoch riadidiel aj smerovky.

NIU KQi Air X: najľahšia elektrokolobežka na svete
Video

Obe e-kolobežky majú maximálny dojazd cca 50 km, podľa terénu, stúpaní, zaťaženia a pod. Za dobrý dojazd vďačia relatívne výkonnej batérii od LG s kapacitou 451 Wh. Na maximum ju nabijete približne za 5 hodín.

Kolobežky sú doslova „závislé“ na prepojení so smartfónom a aplikáciou NIU. Tú možno využiť napríklad na zamykanie kolobežky cez NFC, no poskytuje aj komplexné jazdné dáta a štatistiky, umožňuje lokalizáciu kolobežky, kontrolu nabíjania a aj bezdrôtové aktualizácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kolobežky #elektrické kolobežky #Niu #karbónová kolobežka
Články podľa značiek