Čínske Nio vyrobilo prvý smartfón pre elektromobily. Dokáže toho veľa

Inteligentný telefón má vyše 30 špeciálnych funkcií pre spoluprácu s autom. Je na ňom "štartovacie tlačidlo", dokáže aktivovať parkovanie na diaľku a odomykať auto.

25.09.2023 14:00
nio-phone Foto:
Smartfón Nio ponúka vyše 30 špeciálnych funkcií, súvisiacich s kontrolou a ovládaním elektromobilu.
debata

Čínska „elektromobilka“ Nio, ktorá je čoraz aktívnejšia aj v Európe, dúfa, že smartfón navrhnutý ako doplnkové a rozširujúce zariadenie pre jeho vozidlá mu poskytne výhodu na konkurenčnom trhu, kde treba zaujať aj pridanými funkciami, ktoré priamo nesúvisia s dojazdom, dizajnom a cenou auta. Predstavený bol vo štvrtok 21. septembra.

Ako prvý sériový smartfón na svete navrhnutý špeciálne na použitie s automobilom, ponúka toto zariadenie viac ako 30 funkcií špecifických pre elektromobil, ako je spustenie režimu automatického parkovania, odomknutie auta stlačením tlačidla, aj keď je smartfón vypnutý, a plynulý prechod videohovoru z telefónu priamo na displej auta a autoreproduktory, uviedla spoločnosť.

„Telefón vyrábame špeciálne pre majiteľov áut Nio,“ povedal William Li, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Nio, na štvrtkovom slávnostnom predstavení smartfónu. „Dúfame, že vytvorí lepší zážitok z inteligentnej mobility, ktorý bude baviť našich zákazníkov.“

Telefón využíva operačný systém Android a má 6.8-palcový Dynamic AMOLED 2X displej od Samsungu. (Nio si ich objednalo 50 000, takže s telefónom má veľké plány). Optiku dodáva spoločnosť Lens Technology, ktorá dodáva objektívy napríklad aj pre smartfóny od Apple. Základná verzia s RAM 12 GB a 512 GB užívateľskej pamäte začína na cene 6 499 juanov (cca 833 eur) a je kompatibilná so všetkými ôsmimi modelmi vozidiel Nio. Zatiaľ to však vyzerá tak, že smartfón v Európe dostupný nebude.

Ukazuje sa, že smartfóny od automobiliek budú novou módnou záležitosťou. Rovnako totiž uvažuje aj Polestar. Ten taktiež v decembri plánuje uviesť v Číne na trh vlastný smartfón, dodávaný s modelom Polestar 4.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #elektromobily #Polestar #Nio
Články podľa značiek