Trump v Michigane: Elektromobily ‘predstavujú smrť amerických automobiliek‘

Donald Trump sa pokúsil získať na svoju stranu odborárov prejavom v spoločnosti, ktorá odborovú organizáciu nemá.

28.09.2023 16:00
Donald Trump Foto: ,
Donald Trump ostro kritizoval elektromobily v snahe získať na svoju stranu štrajkujúcich odborárov. (il. foto)
debata (4)

Bývalý americký prezident Donald Trump sa tento týždeň pokúsil získať robotníkov v automobilovom sektore na svoju stranu kritikou elektrických vozidiel a varovaním pred neopodstatneným zánikom amerického automobilového priemyslu.

Trumpova návšteva v Clinton Township v Michigane sa uskutočnila, keď odborová organizácia UAW (United Auto Workers) pokračovala v útokoch proti koncernom General Motors, Ford Motor a Stellantisu po tom, čo sa zúčastneným stranám nepodarilo dosiahnuť predbežné dohody. Odborári požadujú zvýšenie miezd, zvýšenie príspevkov do dôchodkového fondu a viac dní voľna. Na ich stranu sa postavil aj súčasný americký prezident Joe Biden.

Donald Trump svojim podporovateľom na zhromaždení v spoločnosti Drake Enterprise, vyrábajúcej diely pre motory a prevodovky v približne hodinovom prejave povedal, že elektrické vozidlá „budú znamenať smrť pre americký automobilový priemysel“, pretože sú príliš drahé a spotrebitelia ich nechcú. Zároveň kritizoval spoločnosti Ford Motor a General Motors, ktoré sú podľa neho „buď hlúpe alebo zbabelé“ preto, že súhlasia s vládou navrhovanými emisnými normami, protežujúcimi výrobu elektrických áut.

„Prajú si, aby vaše benzínové Suburbany, Silverady a Ford F-150 skončili,“ povedal v rámci dlhého prejavu a doplnil: „Trumpova administratíva spaľovacie motory nezakáže.“

Podľa neho firmy ako Drake (Drake Enterprises, firma na pôde ktorej tento prejav predniesol, pozn. redakcie), ktoré vyrábajú diely pre benzínové motory a prevodovky, čoskoro zbankrotujú, ak sa odvetvie bude naďalej presúvať smerom k elektromobilom, o ktorých povedal, že „ich môžete šoférovať 15 minút, kým budete musieť opäť nabíjať.“

Paradoxné na celej situácii je, že prejav, v ktorom sa nepriamo neustále obracal na štrajkujúcich odborárov predniesol v spoločnosti, ktorá odborovú organizáciu nemá.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Donald Trump #elektromobilita #UAW
Články podľa značiek