Na pneumatikách sa objavil nový symbol. Viete, čo znamená?

Nový symbol využíva Pirreli, premiérovo na pneumatike P Zero E.

06.10.2023 16:00
pirelli-pzeroe-sustainablematerialslogo Foto:
P Zero E je prvou pneumatikou s novým symbolom.
debata (1)

Spoločnosť Pirelli vytvorila logo pre pneumatiky, ktoré obsahujú najmenej 50 % materiálov z obnoviteľných zdrojov a recyklovaných surovín. Nové označenie – dve šípky v kruhu – bude použité na všetkých pneumatikách, ktoré budú vyrobené ekologicky pri zachovaní vyššie uvedeného kritéria.

Premiérovo bolo toto logo použité na pneumatike P Zero E. Tá obsahuje viac ako 55 % materiálov biologického a recyklovaného pôvodu. Ide pritom nie o vyhlásenie výrobcu, ale obsah týchto ekologických materiálov overuje Bureau Veritas, čo je svetový líder v oblasti overovanie zhody a certifikácie noriem kvality, životného prostredia, zdravia, bezpečnosti a sociálnej zodpovednosti. Takže nejde o žiadny „green washing“. Overenie ekologicky kompatibilných materiálov treťou stranou bude aj naďalej štandardom pre všetky budúce produkty s týmto novým logom.

Nový symbol označuje pneumatiky s viac ako 50... Foto: Pirelli
pirelli-sustainablematerialslogo Nový symbol označuje pneumatiky s viac ako 50 percentami udržateľných materiálov.

Do roku 2030 by mali pneumatiky tejto značky obsahovať najmenej 60 percent materiálov biologického pôvodu a 12 percent recyklovaných materiálov. Menej ako 30 percent by potom malo pochádzať z fosílnych zdrojov.

Zaujíma vás, čo takéto „eko-udržateľné“ pneumatiky vlastne obsahujú?

Lignín: Lignín pochádza zo šrotu celulózového a papierenského priemyslu a prispieva k odolnosti pneumatík a predpokladanému zníženiu valivého odporu.

Ryžové šupky: Oxid kremičitý sa používa v zmesiach behúňa na dosiahnutie dobrej trakcie mokrom povrchu. Silika z popola z ryžových šupiek je zaň dobrou náhradou.

Sadze: Pochádzajú z pyrolýzneho oleja z vyradených pneumatík. Sadze sa používajú v gumových zmesiach na optimalizáciu stability, pevnosti a trvanlivosti pneumatík.

Polyméry: Vyrábajú sa z monomérov získaných z použitých kuchynských olejov alebo z pyrolýzneho oleja z pneumatík. Sú náhradou polymérov z fosílnych zdrojov.

Prírodný kaučuk: Nahrádza sa materiálom, získaným z biomasy.

Rayon: Kordové tkaniny z vlákna RAY (viskózové vlákno) – vlákno môže byť z celulózy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatiky #Pirelli #ekologické pneumatiky
Články podľa značiek