Fiat 500 lepší ako Sandero a Golf: Toto je 20 najpredávanejších áut v Európe

V Top 10 má dvojnásobné zastúpenie Tesla. Najsilnejšou značkou je Volkswagen, najpredávanejším autom Tesla Model Y. Medziročne klesli len Ford a Citroën. MG skončilo tesne za top 20.

10.10.2023 06:00
Renault Clio - 2023 Foto:
Z najlepšej desiatky s výnimkou oboch modelov Tesly zaznamenal najväčší medziročný nárast predaja Renault Clio. Pomohlo mu uvedenie novej generácie.
debata

V medziročnom porovnaní s augustom 2022 vzrástli registrácie nových áut v Európe (Európa 28) v auguste tohto roku o 20 percent, pričom predaj elektromobilov vzrástol o 102 percent a benzínových áut o 11 percent. Ukazujú to štatistiky agentúry JATO Dynamics. Napriek menšiemu nárastu predaja sú však v Európe spaľovacie autá na benzín stále dominantné, v auguste tvorili viac než polovicu (53 percent) registrácií nových áut. Pri elektromobiloch je zaujímavé, že takmer 44 percent augustového predaja pripadá na jediný trh – nemecký.

Tento rok je absolútnym fenoménom Tesla a jej agresívna cenová politika, na ktorú zatiaľ európski výrobcovia elektromobilov nenašli odpoveď. Len pre zaujímavosť: za prvých osem mesiacov roku (teda od januára do augusta) sa registrácie Tesly raketovo zvýšili zo 45 600 kusov v roku 2020 na rekordných 236 400 kusov v tomto roku. Na európskom trhu s elektrickými autami jej podiel v auguste dosiahol neuveriteľných 17,3 percenta.

VW Golf - 2020 Čítajte viac Golf sa ‘topí‘: Toto je 15 najpredávanejších áut na Slovensku za 8 mesiacov

Ďalšou značkou, ktorá stojí za zvláštnu pozornosť, je čínske MG. V medziročnom porovnaní si z hľadiska trhového podielu polepšila, s výnimkou už spomenutej Tesly, najviac. Z hľadiska predaja skončilo MG tesne za prvou dvadsiatkou najlepších značiek v Európe a predalo viac áut, než Jeep, Mazda, alebo Suzuki. Na trhu s elektromobilmi to bolo ešte zaujímavejšie – tam MG dokázalo v auguste predať viac áut než Audi, Peugeot, Renault alebo Škoda. Za prvých 8 mesiacov tohto roku sa v Európe predalo takmer 200-tisíc čínskych áut, takmer 70 percent z nich tvorili modely MG.

Pokiaľ ide o konkrétne modely, tak Tesla Model Y pokračovala vo svojej spanilej jazde a v auguste bola s 21 549 predanými kusmi najpredávanejším autom bez rozdielu triedy a pohonu. Medziročne jej predaj vzrástol o 208 percent. Počas prvých ôsmich mesiacov roka dosiahol celkový objem 169 420 kusov – takže tento model zatiaľ kraľuje aj kumulatívnemu rebríčku najpredávanejších áut v Európe.

Branislav Kocper zo zastúpenia DongFengu hovorí o súčasnosti a budúcnosti tejto značky na Slovensku
Video

Z ostatných modelov výrazne zabodovalo aj nové Clio (+145 %), opäť sa darilo aj Tesle Model 3 (+307 %) a Volkswagen ID.4 (+61 %) sa stal po oboch teslách v auguste tretím najpredávanejším elektromobilom v Európe, celkovo skončil 19. A keď sme už spomenuli MG – šiestim najpredávanejším elektromobilom v Európe bol v auguste model MG 4.

Na ďalšej strane nájde rebríček 20 najpredáva­nejších značiek a aj 20 najpredáva­nejších modelov v Európe aj s medziročným porovnaním.

debata chyba
Viac na túto tému: #JATO Dynamics #TOP 10 áut #najpredávanejšie značky #najpredávanejšie autá v Európe
Články podľa značiek