Mizéria Škody v Číne: Končí s Kodiaqom a možno sa celkom stiahne z trhu

Predaje Škody v Číne od roku 2019 radikálne klesajú, zrejme sa preorientuje na Vietnam, kde aj buduje novú fabriku.

12.10.2023 12:00
debata (9)
Druhá generácia Kodiaqu sa v Číne predávať... Foto: Skoda
Skoda Kodiaq - 2023 Druhá generácia Kodiaqu sa v Číne predávať nebude, aj keď tam patril ku kľúčovým modelom Škody.

O tom, že predaje Škody v Číne dramaticky klesajú, sme prvýkrát písali už pred dvomi rokmi. Len pre zaujímavosť – v roku 2018 na tamojšom trhu predala vyše 350-tisíc áut a už vtedy bola zahraničnou značkou, ktorej sa najrýchlejšie v histórii podarilo na tamojšom trhu predať milión automobilov. O rok neskôr, teda v roku 2019, však v Číne predala už len necelých 280-tisíc áut, v roku 2020 to bolo dokonca iba 150-tisíc áut.

A situácia sa nelepšila. V roku 2021 predala mladoboleslavská automobilka v Číne len 56 000 tisíc áut a v uplynulom roku dokonca len niečo vyše 46 000. Za prvých osem mesiacov tohto roku dokázala Škoda v Číne predať len 15 290 áut, čo je o 52 percent menej ako v predchádzajúcom (taktiež mimoriadne slabom) roku.

A prečo prišiel tak zásadný zlom práve na hranici rokov 2019 a 2020? Volkswagen založil na jar roku 2019 v Číne novú lacnú značku Jetta, pod ktorou začal postupne prinášať na trh nové modely. A týmto krokom zredukoval životný priestor Škody na najsilnejšom ázijskom trhu takmer na minimum. Následne prišla koronakríza, problémy v dodávateľsko-odberateľských reťazcoch a rastúca domáca konkurencia. To už Škoda nedokázala rozdýchať. O jej odchode z tamojšieho trhu sa koncom roku 2022 hovorilo ako o „hotovej veci“, no zatiaľ sa tak nestalo. Tým by uvoľnila priestor pre Volkswagen, ktorý by sa v Číne stal z pohľadu koncernu absolútne dominantnou značkou.

Pozrite si svetovú premiéru novej Škody Kodiaq v Berlíne

Video

Že je to však pravdepodobne otázkou najbližších mesiacov, respektíve roka, nasvedčuje fakt, že česká automobilka oficiálne potvrdila, že v Číne už nebude predávať druhú generáciu Kodiaqu, predstavenú len pred pár dňami. Išlo pri tom o jeden z jej kľúčových modelov na čínskom trhu.

Automobilka však z Ázie rozhodne neodchádza, len sa snaží preorientovať na nové trhy. Ako jeden z najperspektív­nejších sa javí Vietnam, kde dokonca buduje svoju novú fabriku. Budú sa tam od budúceho roku vyrábať modely Kushaq a Slavia a už v tomto roku tam rozbieha predaj európskych modelov, konkrétne Kodiaq a Karoq, v budúcom roku k nim pribudne Octavia a Superb a je možné, že aj Enyaq.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda Auto #predaj áut v Číne #predaj áut vo Vietname
Články podľa značiek