Vracia sa socialistické plánovanie? Briti zavádzajú povinné kvóty na predaj elektroáut

V Británii už od budúceho roku budú musieť automobilky splniť povinné kvóty pri predaji elektromobilov.

11.10.2023 16:00
Elektromobily - nabíjanie Foto:
Vo Veľkej Británii zavádzajú od budúceho roku povinné kvóty na predaj elektrických áut. Automobilky sú zdesené.
debata (14)

Predstavte si, že koncom budúceho roku si Briti teoreticky nebudú môcť kúpiť iný Mercedes alebo Škodu než elektrické, pretože automobilky predaj vozidiel so spaľovacími motormi dočasne zastavia. To sa v krajnom prípade skutočne môže stať.

Britské ministerstvo dopravy totiž zverejnilo podrobnosti, týkajúce sa tzv. „mandátu pre vozidlá s nulovými emisiami“. Ten vyžaduje, aby 22 percent všetkých nových áut a 10 percent všetkých nových dodávok predaných v budúcom roku vo Veľkej Británii malo nulové emisie.

O rok neskôr je už kvóta predaja bezemisných vozidiel nastavená na tridsaťtri percent. V roku 2028 to bude už päťdesiatdva percent a táto kvóta sa bude postupne zvyšovať, až kým v roku 2030 nedosiahne 80 percent. V roku 2035 budú už musieť mať všetky predávané nové autá nulové emisie. Ak automobilky nesplnia tieto ciele, dostanú pokutu, ktorá bude ďalej upresnená.

Video
Martin Hrdlička, šéf vývoja podvozka a agregátov Škody hovorí o nejasnej budúcnosti spaľovacích motorov

Automobilky sú z tohto rozhodnutie zdesené a tvrdia, že vážnym spôsobom naruší v krajine trh a aj výrobu nových áut, čo môže mať ďalekosiahle sociálne dôsledky. Navyše sa môže stať, ako sme už napísali vyššie, že niektorá značka jednoducho zastaví v Británii v danom roku po pár mesiacoch predaj spaľovacích áut, aby kvóty splnila.

Tomu sa bude dať teoreticky (a aj prakticky) vyhnúť, pretože britská vláda s týmito kvótami automobilkám medzi sebou umožní obchodovať obdobným spôsobom, aký poznáme napríklad pri emisných povolenkách. Zároveň britská vláda vyhlásila, že vzhľadom na zlú nabíjaciu infraštruktúru bude majiteľom elektroáut dotovať kúpu wall-boxov a taktiež dotáciami podporí predaj elektrických dodávok.

Ak vás tento zvláštny britský plán zaujíma, jeho kompletné znenie (v originále) si môžete prečítať na tomto odkaze.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #povinné kvóty #elektromobilita #predaj elektromobilov #predaj áut vo Veľkej Británii
Články podľa značiek