Čoraz staršie: Takto starnú autá na Slovensku a v EÚ

Na Slovensku je priemerný vek osobných áut výrazne nižší než v Česku a autobusy jazdia u nás dokonca mladšie, než je európsky priemer.

13.10.2023 16:00
zapcha Foto:
V celej EÚ je registrovaných približne 250 miliónov osobných áut. (ilustračné foto)
debata (18)

V Európskej únii (EÚ) je registrovaných 250 miliónov osobných áut, ich priemerný vek je rovných 12 rokov. Vyplýva to z analýzy európskeho združenia ACEA, ktorá je súčasťou rozsiahlejšej analýzy s názvom Automobilový priemysel 2023/2024. Dáta sú z roku 2021. Podľa tejto analýzy je priemerný vek ľahkých úžitkových áut v EÚ tiež 12 rokov, nákladných áut 14,2 roka a autobusov 12,7 roka.

A ako je na tom Slovensko? Asi neprekvapí, že jazdíme na starších osobných autách, než je priemer EÚ – a to o 2,3 roku. To značí, že priemerný vek osobných áut je na Slovensku 14,3 roka. Najhoršie sú na tom v tomto smere Gréci, kde je priemerný vek osobných áut až 17 rokov. Lepšie sme na tom aj v porovnaní s Čechmi (15,6 roku), Maďarmi (14,5 roku) a Poliakmi (14,5 roku).

zväčšiť Priemerný vek áut v EÚ. (cars - osobné autá,... Foto: ACEA
acea1 Priemerný vek áut v EÚ. (cars - osobné autá, vans - ľahké úžitkové autá, trucks - nákladné autá, buses - autobusy).

Asi neprekvapuje, že najnižší priemerný vek majú osobné autá v Luxembursku, malej krajine s vysokou životnou úrovňou a aj platmi. Tam má priemerné osobné auto vek len 7,6 roka. Veľmi dobre sú na tom v tomto smere aj Rakúšania (8,7 roka).

Priemerný vek áut v EÚ podľa typu v rokoch... Foto: ACEA
priemerny vek acea Priemerný vek áut v EÚ podľa typu v rokoch 2019, 2020 a 2021.

V jednej kategórii sme však na tom dokonca lepšie, než je priemer EÚ. Ide o vek autobusov. Na Slovensku má priemerný autobus 11,1 roka, zatiaľ čo v EÚ to je až 12,6 roka. Z hľadiska veku autobusov sme na tom približne rovnako ako napríklad Belgicko, Španielsko alebo Írsko. Gréci jazdia na autobusoch s priemerným vekom 19 rokov a v Rumunsku je dokonca mierne nad 20– ročnou hranicou. Naproti tomu je priemerný vek autobusov v Rakúsku len 5 rokov.

Všeobecne najstarší vozový park v Európe majú Gréci. Tam je priemerný vek dodávky 20,8 roka (na Slovensku 12,9) a priemerný vek nákladného auta dokonca 22,7 roka (na Slovensku 15,6).

zväčšiť Počet registrovaných áut  EÚ na tisíc obyvateľov. Foto: ACEA
pocet aut ACEA Počet registrovaných áut EÚ na tisíc obyvateľov.

Ďalší zaujímavý údaj sa týka počtu registrovaných áut na tisíc obyvateľov. Ak si myslíte, že v tomto ukazovateli dominuje Nemecko, alebo niektorá z vyspelých škandinávskych krajín, mýlite sa. Najviac áut na tisíc obyvateľov je registrovaných v Poľsku – 796. Priemer Európskej únie je 651. Slovensko je v tomto ukazovateli so 554 autami výrazne pod priemerom, približne rovnako sú na tom Fínsko, Dánsko, Švédsko alebo Írsko. Naopak, Česko je so 664 autami na tisíc obyvateľov na siedmom mieste.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #ACEA #staré autá #priemerný vek áut
Články podľa značiek