ACEA: V Európe sa v septembri opäť predalo viac elektromobilov ako naftových áut

Európsky automobilový trh rástol už štrnásty mesiac po sebe. Postarali sa o to veľké trhy, no Nemecko stagnovalo.

23.10.2023 06:00
debata
Registrácie elektromobilov klesli na nemeckom... Foto: Nissan
elektromobil - nabíjanie Registrácie elektromobilov klesli na nemeckom trhu o 28,6 %.

Európska asociácia výrobcov automobilov (ACEA) zverejnila štatistiky predaja nových áut na starom kontinente za september tohto roku. Pozitívnou správou je, že rast predaja dosiahol 9,2 %, čo predstavuje 861 062 predaných vozidiel. Hlavnú zásluhu na tom majú predaje v Taliansku a vo Francúzsku, kde trh rástol o 22,7 %, respektíve 10,7 %. Ide o dobrý výsledok aj vzhľadom na to, že Nemecko si pripísalo pokles o desatinu percenta, takže tamojší trh stagnoval.

Minulý mesiac boli najpredávanejšie automobily spaľujúce benzín s trhovým podielom 35,3 %. Za nimi nasledovali benzínové hybridy s 27,3 %. Už tretí raz tento rok sa stalo, že trhový podiel batériových áut prekonal predaje naftových vozidiel. Batériových áut sa predalo 14,8 %, čo predstavuje medziročný nárast o 0,7 %. Dieselových áut sa predalo 12,7 %, pričom medziročne zaznamenali pokles o 3,2 %.

nabíjanie škoda enyaq Čítajte aj ACEA: V júni sa v EÚ prvýkrát predalo viac elektromobilov, než naftových áut

Pokiaľ ide o elektromobily, na ich miernom medziročnom raste na pravdepodobne najviac prejavila situácia v Nemecku, kde ich registrácie klesli o 28,6 %. Ide o dôsledok redukcie stimulov na nákup tohto typu vozidiel pre súkromných zákazníkov. Naopak tradičným baštám elektromobilizmu predaje opäť výrazne stúpli. Reč je o Holandsku (70,8 %) a o Švédsku (60,7 %), ku ktorým sa pridáva Francúzsko (34,2 %) so stále pomerne štedrými dotáciami.

V Nemecku sa však darilo hybridným autám, ktorých sa za september predalo o 44,1 % viac. Bez dotácii ich tamojší motoristi preferujú oveľa viac na úkor dobíjateľných hybridov, ktorých predaj klesol o 45,7 %. Oproti minulému mesiacu predaj plug-in hybridov klesol v Európe o sedem desatín percenta na 8,2 %.

ADAC - test emisií RDE Čítajte aj ACEA: Náklady na Euro 7 budú 10-krát vyššie, ako tvrdí Brusel

Z hľadiska predajov za tri kvartály tohto roka európsky trh medziročne narástol o 16,9 %. Predalo sa na ňom síce približne osem miliónov vozidiel, ale v porovnaní s posledným predpandemickým rokom 2019, je to stále o 20 % menej. Vtedy už európske predaje prekonali za deväť mesiacov hranicu desať miliónov predaných automobilov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #ACEA #predaj áut #hybridy #plug-in hybridy
Články podľa značiek