Briti majú legálne pasce na autá. Poškodia ich, ak vodiči jazdia v buspruhu

Pasce na autá dokážu vážne poškodiť nárazníky, podvozok a výfuk. Bežné osobné auto sa z nich svojpomocne vyslobodiť nedokáže.

24.10.2023 14:00
trap Foto:
"Pasce na autá" sú budované tak, aby umožnili prejazd autobusom, no zastavili osobné autá.
debata (1)

Na Slovensku, respektíve v Bratislave nedávno vzbudili veľa negatívnych reakcií nové kontroverzné cyklopruhy, oddelené od pruhu pre autá betónovými zábranami, schopnými poškodiť auto nepozorným šoférom, ktorí si ich, napríklad pri odbočovaní, jednoducho nevšimnú.

Vo Veľkej Británii riešili podobný problém s motoristami, ktorí nerešpektovali vyhradené jazdné pruhy pre autobusy a začali si cez ne skracovať, respektíve zrýchľovať cestu. A vyriešili ho ešte ráznejšie. Začali budovať legálne „pasce na autá“. Ide zväčša o mechanické zábrany, ktoré umožnia prejazd autobusom, no zastavia osobné autá.

Autopasce dokážu vážne poškodiť osobné autá... Foto: Howard Pulling/Flickr
luton Autopasce dokážu vážne poškodiť osobné autá jazdiace v buspruhoch.

A ako je to možné? Veľmi jednoducho – takéto pasce majú zväčša podobu vyhĺbených jám naprieč jazdným pruhom vyhradeným pre autobusy, často hlbokých aj niekoľko desiatok centimetrov. Tieto jamy sú dostatočne široké na to, aby znemožnili prejazd osobným autám s menším rozchodom kolies, no nezastavili širšie autobusy. Ak osobné auto do takejto „pasce“ spadne (myslené doslova) zväčša sa z nej svojpomocne nedostane a vodič si navyše častokrát poškodí koleso alebo podvozok. Vyslobodiť ho z nej musia privolaní hasiči a nasleduje samozrejme aj pokuta.

Vodiči sa na tieto pasce už roky sťažujú, pretože dokážu skutočne vážne poškodiť auto. Nedávno sa ich kontroverznosť v Británii opäť riešila kvôli sťažnostiam na „autopascu“ na križovatke ulíc Station Road a Harrison Way v St. Ives v anglickom Cambridgeshire, o prípade informoval britský Independent. Je vraj hlboká, nedostatočne označená a zarastá burinou – aspoň to tvrdí vodička Philippa Parker, ktorá do takejto pasce vbehla a poškodila si auto. navyše sa sťažovala aj na vulgarizmy, ktoré si musela za „svoju aroganciu“ vypočuť od okoloidúcich pri čakaní na vyslobodenie.

Na radnici ale veľa pochopenia nenašla. Kevin Reynolds z Cambridgeshire County Council povedal, že ak niekto nevidí hlbokú jamu uprostred cesty, ohraničenú žltou čiarou a označenú zvislou dopravnou výstražnou značkou, tak potom je otázka, či vôbec má nárok šoférovať, pretože rovnako môže na ceste prehliadnuť aj dieťa. Radnica navyše doplnila, že za 12 rokov existencie tejto „autopasce“ evidovali len 60 incidentov s poškodenými osobnými autami, takže o zlom označení nemôže byť ani reči.

Podobné „autopasce“ sú rozšírené nielen vo Veľkej Británii, ale aj v USA už desiatky rokov, no polemiky o tom, či takéto deštruktívne riešenie je skutočne na mieste neutíchajú. Pravdu povediac, o vhodnosti takéhoto riešenia nie sme presvedčení ani my. Kamera v kombinácii s objektívnou zodpovednosťou a automaticky posielanou pokutou by asi bola rovnako efektívna, ako takéto trestanie, ktoré nemusí postihovať len arogantných šoférov, ale aj začiatočníkov a menej skúsených, ktorí priestupok nespravili úmyselne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #buspruhy #car trap #pasce na autá #arogantní vodiči
Články podľa značiek