Už nevyrábajú ani pickupy. Megaštrajk v amerických automobilkách silnie

Štrajk už zastavil aj výrobu pickupov RAM, ktoré patria do prvej trojky amerických bestsellerov. Je to ťažká rana pre Stellantis, ktorý značku vlastní.

25.10.2023 16:00
Stellantis-Toledo-v2-1024x763 Foto: , ,
Štrajkujúci pred fabrikou Stellantisu v Tolede, kde sa vyrábajú Jeepy.
debata

Len pred pár dňami sme písali, že už vyše mesiaca trvá v USA bezprecedentný štrajk zamestnancov v automobilovom priemysle. Zapojili sa totiž do neho zamestnanci kompletnej „silnej trojky“ z Detroitu, teda spoločností Ford Motor, General Motors a Stellantis. Organizátorom štrajku je odborová organizácia UAW (United Auto Workers) a zapojilo sa do neho aktuálne už vyše 40-tisíc zamestnancov automobiliek. Požadujú zvýšenie miezd a ich reguláciu v závislosti od inflácie, dlhšie pracovné zmluvy, viac voľna, zrovnoprávnenie služobne starších a mladších zamestnancov a väčšie sociálne istoty.

Pravda o klíme: Spaľovacie motory kontra elektromobily
Video
Odpovedá Milan Kočka, riaditeľ spoločnosti Toyota Central Europe - Slovakia. Premiéra 19. 10. 2023.

Dlhý štrajk už pripravil automobilky o stovky miliónov dolárov a v prípade Fordu dokonca zamestnancom do duše emotívne prehovoril namiesto generálneho riaditeľa samotný prezident a jeden z dedičov firmy Bill Ford, ktorý ich vyzval k ukončeniu štrajku a návratu k „normálu“. Tvrdšie reagoval šéf Stellantisu Carlos Tavares, ktorý nepriamo naznačil, že ak urýchlene nedospejú s odborármi k dohode, tak Stellantis začne šetriť a postupne zatvorí 17 rôznych prevádzok, prevažne stredísk s náhradnými dielmi Moparu. Zároveň potvrdil, že kvôli stratám Stellantis ruší svoju účasť na veľtrhu CES, ktorý sa každoročne koná v Las Vegas a zároveň potvrdil už skôr oznámený predaj amerického ústredia spoločnosti.

Tieto vyjadrenia štrajkujúcich príliš nenadchli a výsledkom je, že sa k nim pridali aj pracovníci asi najdôležitejšieho výrobného závodu Stellantisu v USA, ktorým je Sterling Heights, štrajkuje tam 6 800 zamestnancov. Ide o závod, kde sa vyrábajú pick-upy RAM, ktoré Stellantisu produkujú najväčšie zisky. Pickupy RAM totiž boli v uplynulom roku po Forde F-Series a Chevrolete Silverado tretím najpredávanejším autom v USA a už roky tam patria medzi top bestsellery.

Odborová organizácia UAW vo svojom vyhlásení uviedla, že aj keď v rokovaniach nastal menší pokrok, tak ponuky od spoločnosti Stellantis, ktorá vznikla v roku 2021 fúziou Fiat Chrysler Automobiles a francúzskej PSA, výrazne zaostávajú za ponukami, ktoré odborárom predostreli Ford a General Motors. Stellantis má pritom podľa odborárov z celej silnej „detroitskej trojky“ najvyššie tržby a a zisky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #General Motors #Stellantis #UAW #štrajk v automobilke #United Auto Workers
Články podľa značiek