Oslávte s Nissanom 90. narodeniny. Darčekmi sú akciové bestsellery so zľavou až do 5 500 eur!

Nissan oslavuje v tomto roku síce už deväťdesiate narodeniny, no nikdy nebol takou mladou automobilkou ako práve dnes. Chcete dôkaz? Na prebiehajúcej výstave mobility v Tokiu predstavuje záplavu konceptov pre bezemisnú budúcnosť. A darček má aj pre slovenských priaznivcov značky.

30.10.2023 00:00
Nissan Hyper Concepts - -2023 Foto:
Na autosalóne v Tokiu oslavuje Nissan deväťdesiatiny sériou futuristických konceptov Hyper.

Nissan zažil počas svojej 90-ročnej existencie množstvo vrcholov a pádov. Prepracoval sa od relatívne neznámeho japonského výrobcu od konca druhej svetovej vojny až na svetového giganta v oblasti výroby áut. Názov Nissan použila spoločnosť prvýkrát v roku 1933. Venovala sa výrobe osobných a nákladných vozidiel pre domáci trh. No v roku 1958 prišla skutočná expanzia, ktorú odštartoval vstup na americký a neskôr európsky trh. Modely 510 a 240Z mali nanovo definovať to, čo si svet myslel o japonských autách, a zapôsobiť na kupujúcich kombináciou štýlu, spoľahlivosti a dostupnej ceny. Podarilo sa.

Nissan 240Z z roku 1970 ceĺkom zmenil pohľad... Foto: Nissan
Nissan 240Z - 1970 Nissan 240Z z roku 1970 ceĺkom zmenil pohľad sveta na túto japonskú značku.

Deväť dekád inovácií

Na svet prišli také legendy ako nezdolný off-road Patrol, niekoľko generácií kupé Z, revolučný Qashqai, ktorý odštartoval éru moderných crossoverov, extrovertný Juke, fascinujúci superšport GTR, Micra, prvé mestské auto so 16-ventilovým motorom, či jeden z prvých sériovo vyrábaných elektromobilov – Nissan Leaf. Duch značky sa pritom od jej založenia nezmenil – išlo vždy o vášeň k inováciám, „robiť to, na čo sa iní neodvážia“. Táto DNA inšpirovala celé generácie zamestnancov, aby posúvali hranice možného, obohacovali životy ľudí vzrušujúcimi cestami a priekopníckymi technológiami s cieľom vytvoriť čistejší, bezpečnejší a prepojenejší svet. Do budúcnosti to nemá byť inak.

Nissan Patrol sa stal počas desaťročí legendou... Foto: Nissan
Nissan Patrol - 2005 Nissan Patrol sa stal počas desaťročí legendou terénu.

Stačí sa pozrieť na päticu vzrušujúcich konceptov Hyper, ktoré si Nissan pripravil pre Japan Mobility Show, novú podobu niekdajšieho autosalónu v Tokiu. Všetky stoja na troch pilieroch – elektrifikácii, ekosystéme a inteligencii. Napokon, už v roku 2021 si dala japonská automobilka záväzok, že do konca dekády budú všetky jej prevádzky uhlíkovo neutrálne a že začiatkom tridsiatych rokov bude každé nové vozidlo na kľúčových trhoch elektrifikované. Všetky futuristické štúdie sú preto čistými elektromobilmi, excelujúcimi nulovými emisiami, super rýchlym nabíjaním a výnimočným výkonom. To všetko umožňujú batérie novej generácie s tuhým elektrolytom.

S modelom Leaf z roku 2013 mal Nissan, ako... Foto: Nissan
Nissan Leaf 2013 S modelom Leaf z roku 2013 mal Nissan, ako jedna z prvých automobiliek , odvahu vstúpiť do sveta elektromobilov.

Nevzdali sa ani pohonu oboch náprav e-Force, ktorý zabezpečí úžasnú agilitu na akomkoľvek povrchu. Zároveň predstavujú akúsi „mobilnú elektráreň“, pretože vďaka systémom V2X (Vehicle to Everything) a V2H (Vehicle to Home) dokážu napájať vašu domácnosť či dokonca vracať elektrickú energiu späť do siete a šetriť vašu peňaženku. To je kúzlo ekosystému. Tu sa to ale nekončí, pretože každé vozidlo Hyper je postavené z recyklovaných materiálov a má nulovú uhlíkovú stopu. Tretí pilier reprezentuje umelá inteligencia (AI), ktorá prispôsobuje auto vašej osobnosti.

Moderné elektrické SUV Ariya posúva Nissan do... Foto: Nissan
Nissan Ariya - 2020 Moderné elektrické SUV Ariya posúva Nissan do elektrickej budúcnosti.

Senzory v opierkach hlavy snímajú mozgové vlny a technológia AI spracováva tieto údaje, aby prispôsobila osvetlenie, teplotu v kabíne a výber hudby podľa vašej nálady. Samozrejmosťou je aktualizácia softvéru, vďaka ktorej ostanú užívatelia vždy na špičke inovácií. Autonómne riadenie poháňané laserovým radarom (LiDAR) tiež umožní relaxovať a sústrediť sa na prácu alebo si jednoducho užiť jazdu so svojimi spoločníkmi na cestách, pretože vozidlo prevezme vodičské povinnosti za vás a zaistí bezpečný a efektívny dojazd do cieľa. A je jedno, či ide o výkonné kupé, mestský elektromobil či rodinný van.

Päť konceptov pre budúcnosť

Nissan Hyper Force mieri k pretekárom a hráčom, ktorí túžia po adrenalíne, ale zároveň vnímajú environmentálnu zodpovednosť. Tento ideový nástupca GTR pre elektrickú epochu má brutálnou dynamikou zdolať konkurentov na každom okruhu. Vďaka 3D okuliarom ponúka dokonca zážitok z virtuálnej reality, pomocou ktorých sa môžete zúčastniť gamifikovaných pretekov priamo zo sedadla vodiča. Crossover Hyper Punk je zasa o štýle a sebavyjadrení. Len sa pozrite na jeho lakovanie, ktoré mení farbu podľa uhlu pohľadu a zdroja svetla. Interiér je navrhnutý tak, aby biosenzormi čítal vašu náladu a podporoval kreativitu a chuť podeliť sa o svoje zážitky.

A toto je jasná budúcnosť. Bude bezemisná,... Foto: Nissan
Nissan Hyper Concepts - -2023 A toto je jasná budúcnosť. Bude bezemisná, prepojená a inteligentná.

Koncept vanu Hyper Tourer zasa mieri k tým, ktorí si chcú užívať dlhé cesty s priateľmi. Odvážny exteriér kombinuje s extrémne priestrannou kabínou, ponúkajúcou japonskú pohostinnosť „omotenashi“. Jeho elektrický pohon zabezpečuje dynamiku a plynulosť, typickú pre vlaky maglev, vznášajúce sa na magnetických vankúšoch. Hyper Adventure má byť zas snom outdoorovo zameraných ľudí, milujúcich divočinu a odľahlé miesta. Vďaka systému ovládania všetkých kolies e-4ORCE dokáže bez problémov prekonávať náročný terén, odviezť športové náradie a dokonca napájať vaše obľúbené zariadenia ďaleko od elektrickej siete. No a Nissan Hyper Urban je štúdiou na tému mestského auta budúcnosti, prepojeného s okolitým svetom ako sa len dá.

+12

Kým ale Nissan privedie na svet sériové autá inšpirované rodinou štúdií Hyper, má pre nás ponuku tých súčasných. A keďže jubileum sa nezaobíde bez darčekov, pripravil výročnú edíciu svojich dvoch betsellerov – Nissanu Juke a Nissanu Qashqai, a to aj so zimnými pneumatikami úplne zadarmo. Kompaktný crossover Juke začína vo verzii 1,0 DIG-T Visa už na 19 390 eurách a v hybridnej verzii 1,6 HEV N-Connecta so spotrebou len päť litrov na 100 km, na 25 990 eurách. Väčší Qashqai 1,3 DIG-T môžete mať v úrovni vybavenia Visa už od 26 290 eur. Štvorkolku 4WD dostanete vo verzii Accenta od 29 290 eur a hybrid e-Power od 32 490 eur. Akčný cenník sa týka aj luxusného hybridného SUV X-Trail 1,5 e-Force s neuveriteľnou zľavou až 5 100 eur, takže sa začína na 29 990 eurách.

Zoznámte sa bližšie s Nissanom Juke

Nissan Juke Foto: Nissan
Nissan Juke Nissan Juke

Najmenším predstaviteľom triedy športovo-úžitkových áut je dnes už legendárny Juke. Jeho hravý dizajn s génmi kupé a dvojicou predných eliptických svetiel dopĺňa v druhej generácii plávajúca strecha či veľké, 19-palcové disky. Napriek expresívnym líniám, pre ktoré si Juke zákazníci tak zamilovali, je to zároveň praktický spoločník na každý deň. Či už do mestskej džungle, alebo na dobrodružstvá kdesi v prírode. Pri kompaktnej dĺžke 4 210 mm ukrýva pod zadným vekom 422 litrov pre batožinu, čo je až o 68 viac v porovnaní s prvou generáciou. Priestrannejší je aj interiér, veď na rázvore náprav s hodnotou 2 630 mm pribudlo až 12 centimetrov.

Nissan Juke Foto: Nissan
Nissan Juke Nissan Juke

V kabíne stavil Juke na kvalitné materiály vrátane príplatkovej Alcantary či hliníkových lemov ventilácie. Balík N-Design umožňuje bohatú individualizáciu vrátane červeného čalúnenia. Juke sa pýši 8-palcovou dotykovou obrazovkou infotainmentu. O navigáciu sa starajú on-line dáta TomTom. Samozrejmosťou je Wi-Fi hotspot pre pripojenie tabletov či aplikácia Nissan Connect Services, umožňujúca diaľkové zamykanie a odomykanie. Balík asistenčných systémov ProPilot obsahuje udržiavanie v jazdných pruhoch, autonómne brzdy s detekciou chodcov aj cyklistov, čítačku dopravných značiek, varovanie pred križujúcimi vozidlami aj monitoring slepých uhlov zrkadiel.

Nissan Juke Foto: Nissan
Nissan Juke Nissan Juke

Pod kapotou pracuje trojvalcový motor 1,0 DIG-T s výkonom 84 kW, v spojení so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou alebo 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou. No oveľa zaujímavejšia je hybridná verzia Juke HEV s výkonom 105 kW. Kombinuje atmosférický 4-valec s objemom 1,6 litra (69 kW) a elektromotor (36 kW) s multimódovou prevodovkou bez spojky! Obsahuje štyri prevodové stupne pre spaľovací motor a dva pre elektromotor. Celé to dopĺňa li-ion batéria s kapacitou 1,2 kWh. Vďaka tomu môže Juke HEV absolvovať v mestskej premávke až 80 % jázd s vypnutým motorom a na 100 km spotrebuje len päť litrov paliva.

chyba
Viac na túto tému: #Nissan
Články podľa značiek