VW: elektromobil za 20-tisíc eur by mohol prísť v druhej polovici dekády

Rozhodnutie o výrobe lacného elektromobilu by malo padnúť do dvoch rokov.

16.11.2023 16:00
Volkswagen ID.2all Concept - 2023 Foto:
Volkswagen ID.2all Concept - o výrobe lacného elektromobilu ešte nie je definitívne rozhodnuté.
debata (2)

Nemecká automobilová skupina Volkswagen (VW) zatiaľ nerozhodla o výrobe elektrického auta za 20 000 eur. Ale jej generálny riaditeľ Oliver Blume je presvedčený, že spoločnosť to stihne do začiatku druhej polovice dekády. Vyhlásil to na konferencii Wirtschaftsgipfel, ktorú zorganizoval v Berlíne denník Süddeutsche Zeitung.

Blume poznamenal, že po uvedení prvých elektromobilov na trh je teraz dôležité, aby táto technológia presvedčila aj spotrebiteľov, ktorí nemajú možnosť nainštalovať si doma nabíjaciu stanicu. Tlak inflácie, nedostatočná nabíjacia infraštruktúra a zrušenie dotácií aktuálne brzdia dopyt po elektrických autách, ktorý treba naštartovať, dodal Blume.

Hlavnou pákou na zníženie cien elektromobilov je stlačenie nákladov na batérie, uviedol Blume na konferencii. Poukázal pritom na plány spoločnosti na výrobu unifikovaného batériového článku, ktorá zredukuje náklady na batérie o polovicu.

Volkswagen ID.2all Concept - 2023
Volkswagen ID.2all Concept - 2023
+23Volkswagen ID.2all Concept - 2023

A čo za elektromobil by to mal byť? Zrejme pôjde o model, postavený na základe konceptu VW ID.2all. Model, ktorý má veľkosť Pola, ale kabínu priestrannú ako Golf, by mal stáť v základnej verzii 20 000 eur, minimálne o 15 000 eur menej ako súčasný ID.3. Okrem iného by mal ponúkať aj retro zobrazenie na digitálnom prístrojovom štíte, odkazujúcom na staršie legendárne modely automobilky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #elektromobil #VW ID.2all
Články podľa značiek