BMW po prvýkrát ponúka kolesá s centrálnou maticou. Cena je extrémna

Kolesá s centrálnou maticou boli doteraz dostupné len pre závodné modely, po novom si ich budú môcť zadovážiť aj majitelia "civilných" modelov divízie M.

21.11.2023 12:00
debata
Kolesá budú ponúkané ako kombinovaná sada vo... Foto: BMW
BMW - centrálna matica Kolesá budú ponúkané ako kombinovaná sada vo veľkostiach 19 palcov pre prednú nápravu a 20 palcov pre zadnú nápravu.

Divízia BMW M Performance Parts začína ponúkať pre vybrané „civilné“ modely M kolesá s centrálnou maticou, ktoré sa doteraz využívali prakticky len v závodných automobiloch.

Po prvýkrát sa objavili v špeciálnej okruhovo vyladenej 50-kusovej edícii BMW 3.0 CSL, predstavenej pri príležitosti 50. výročia BMW M. Aktuálne sa tieto kolesá s centrálnou maticou už ponúkajú pre aj pre modely BMW M2, M3 Touring Competition s pohonom M xDrive, ako aj pre všetky modelové varianty BMW M3 Sedan, M4 Coupe a M4 Cabrio.

BMW -  centrálna matica pre modely M
BMW -  centrálna matica pre modely M
+6BMW -  centrálna matica pre modely M

Kolesá s centrálnou maticou boli špeciálne vyvinuté pre motoristický šport, pretože umožňujú maximálne rýchlu výmenu kolies, čo skracuje čas zastávok v boxoch. Namiesto zvyčajných piatich skrutiek je každé koleso pripevnené k náboju iba jednou centrálnou skrutkou. Extrémne pevné spojenie je zabezpečené pri montáži centrálnej matice uťahovacím momentom 930 Nm.

Kolesá s centrálnou maticou „M Performance Centerlock“ pre modely BMW M2, BMW M3 a BMW M4 budú ponúkané ako kombinovaná sada vo veľkostiach 19 palcov pre prednú nápravu a 20 palcov pre zadnú nápravu. Ľahké kované kolesá s lúčmi v tvare písmena Y v matnej farbe Jet Black majú vyfrézovaný nápis M Performance a sú použiteľné s pneumatikami s rozmermi 275/35 ZR19 vpredu a 285/30 ZR20 vzadu.

Tieto kolesá sú podľa informácií slovenského importéra už dostupné aj pre slovenských klientov, cena je však naozaj veľmi vysoká. Sada nábojov Performance pre stredovú maticu stojí (s DPH) vyše 12 600 eur, sada kolies pre náboj so stredovou maticou vyše 6 200 eur a k tomu treba prirátať približne 4 hodiny servisných prác. Teda spolu vás kolesá s centrálnou maticou a montážou vyjdú spolu približne 20-tisíc eur.

Ovládací kľúč na demontovanie kolies pritom nie je súčasťou sady, BMW pri výmene odporúča návštevu autorizovaného servisu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW M Performance #BMW M #kolesá s centrálnou maticou
Články podľa značiek