Nafta z ‘hranoliek‘? Nemci povolili palivo zo 100 % použitých gastro olejov

Pred tankovaním "hranolčekovej nafty" by si mali vodiči dieslov overiť, či ich auto tento typ paliva znesie.

29.11.2023 12:00
hranolky,vyprážanie,zemiaky, Foto: ,
Nafta, vyrobená výlučne z použitého kuchynského oleja by mala byť vodná pre väčšinu dieslov.
debata

Vodiči v Nemecku budú môcť zrejme už v budúcom roku tankovať aj naftu vyrobenú na 100 percent z použitých kuchynských olejov. Produkty vyrobené z odpadových materiálov, ako sú napríklad použité kuchynské oleje, sa už mohli miešať s bežnou naftou, na základe novelizovanej vyhlášky ministerstva sa však odteraz budú môcť ponúkať aj v 100-percentnej koncentrácii.

Takzvané parafínové motorové nafty (XTL) sú tým pádom schválené ako čisté palivo, oznámilo spolkové ministerstvo životného prostredia minulý týždeň. Nariadenie ešte musí schváliť Spolková rada a mohlo by sa implementovať na jar 2024. Parafínové palivá sa vyrábajú okrem iného z odpadových materiálov a rastlinných olejov a získavajú sa hydrogenáciou.

„Aby sa predišlo poškodeniu vozidiel v dôsledku nesprávneho tankovania, nové nariadenie ukladá prevádzkovateľom čerpacích staníc povinnosť poskytovať spotrebiteľom štandardizované informácie,“ uviedlo ministerstvo. V rámci opatrení na ochranu klímy sa zároveň v Nemecku počíta s ukončením súčasného systému dotovania parafínovej nafty vyrobenej z fosílnych zdrojov.

Pozrite si nový elektrický Citroën ë-C3 z Trnavy. Boli sme na premiére
Video

Nemecký automotoklub ADAC vodičov áut s naftovými motormi upozorňuje, že pred natankovaním nového paliva by si mali u výrobcu overiť, či ich vozidlo tento typ paliva znesie. Jednotlivé modely sú už označené skratkou XTL na uzávere nádrže alebo informácie sú v návode na obsluhu. Napríklad BMW už schválilo všetky dieselové modely, vrátane starších, na prevádzku s parafínovými palivami v súlade s normou EN 15940 . ADAC dúfa, že ďalší výrobcovia budú nasledovať tento príklad a tiež rýchlo vydajú príslušné schválenia vozidla, aby sa eliminovala možná neistota medzi vodičmi.

Prevádzkovatelia čerpacích staníc budú navyše musieť v budúcnosti na čerpacích staniciach zreteľne označiť XTL. Všetci vodiči vozidiel, ktorí nemajú doklad o kompatibilite XTL, by mali tankovať iba klasickú naftu.

debata chyba
Viac na túto tému: #nafta #ekologické palivá #parafínová nafta #nafta z oleja
Články podľa značiek