Lancia: Talianske zombie mieri do Európy. Skúsi šťastie s Ypsilonom

Lancia v súčasnosti predáva iba jediný model a na jedinom trhu. Je ním dosluhujúca generácia Ypsilonu, ponúkaná len v Taliansku.

30.11.2023 14:00
Lancia Ypsilon - 2023 Foto:
Lancia Ypsilon - takto vyzerá jej aktuálna podoba po decentnom facelifte spred dvoch rokov.
debata (1)

Expanzia Lancie za hranice Talianska sa začne vo februári budúceho roku, keď predstaví tretiu generáciu malého auta Ypsilon, počnúc plne elektrickým variantom v limitovanej edícii 1 906 kusov, oznámila značka.

Nový Ypsilon je pre Lanciu kľúčovým modelom, pretože materská spoločnosť Stellantis sa snaží oživiť značku radom prémiových modelov a hlavne vrátiť sa k predaju áut mimo Talianska, s ktorým značka skončila už v roku 2017. Do predaja sa nová Lancia dostane v lete 2024 ako päťdverové malé auto. Bude to prvá plne elektrická Lancia a zároveň posledná, ktorá ponúkne variant so spaľovacím motorom. Takže krátko po uvedení elektrickej verzie sa dočkáme aj benzínovej.

Lancia Pu+Ra HPE Concept - 2023 Čítajte viac Lancia Pu-Ra HPE Concept: Toto je symbol znovuzrodenia

Keďže je malý trojdverový Ypsilon, uvedený na trh v roku 2011, jediným modelom Lancie, značka si ho hýčka. Následne vzniklo množstvo rôznych verzií a v roku 2021, teda už za éry Stellantisu, auto prešlo miernym dizajnovým faceliftom, týkajúcim sa hlavne prednej časti. V roku 2022 sa zas modernizovala elektronika a výbava auta. Ak si však myslíte, že napriek absencii zásadnejšej modernizácie Taliani k tomuto modelu ochladli, veľmi sa mýlite. Už niekoľko rokov, vrátane predošlého, sa jej predaje držia na hranici približne 40-tisíc kusov. A pritom ani nie je extrémne lacný, základná verzia v súčasnosti v Taliansku začína na cene mierne nad hranicou 15-tisíc eur. Ako bude vyzerať nová generácia, sa zrejme dozvieme až začiatkom budúceho roku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #lancia Ypsilon #Stellantis
Články podľa značiek