Lilium: Lietajúce taxíky dostali v Nemecku zelenú. Fungovať môžu už od roku 2025

Lietajúce taxíky s kolmým štartom a pristátím sú poháňané 36 elektromotormi a sú mimoriadne úsporné. Dolet je takmer 300 kilometrov a dajú sa za polhodinku nabiť.

05.12.2023 18:00
Lilium flight ocean Foto:
Elektrické taxíky Lilium sú praktické najmä vďaka možnosti kolmého štartu a pristátia.
debata

Elektrických lietajúcich áut (eVTOL – electric Vertical Take-Off and Landing) sa vo svete vyvíja pomerne dosť, Lilium Jet má ale tú zvláštnosť, že ho poháňa 36 elektrických motorov. „Naša technológia počas horizontálneho letu vyžaduje iba desať percent výkonu z celkového počtu dvoch tisíc konských síl,“ uviedla spoločnosť ešte v roku 2019.

+2

A odvtedy sa naozaj činila. Už má dve výrobné haly, otestovala 5 generácií prototypov lietadla s kolmým štartom a pristátím, pričom uskutočnila niekoľko desiatok oficiálnych testovacích letov.

Koncom roku 2021 sa spoločnosť dohodla s ABB E-mobility na vývoji, testovaní a dodávke infraštruktúry rýchleho nabíjania MegaWatt. Dobíjacie stojany budú mať také parametre, aby boli schopné plne nabiť batérie lietadla za približne 30 minút a na 80 % kapacity za polovicu tohto času. To umožní jednému stroju 20 – 25 letov za deň. Takže sa z neho stane ideálny taxík.

Lilium Jet
Počet pasažierov 6 + 1 pilot
Rozpätie krídel 13,9 m
Dĺžka 8,5 m
Počet motorov 36
Max. letová výška 3000 m
Cestovná rýchlosť až 280 km/h
Dolet + 250 km

A vyzerá to tak, že Lilium bude prvou spoločnosťou v Európe, ktorá bude môcť tento typ vertikálne štartujúcich a pristávajúcich elektrických taxíkov aj prevádzkovať. A to pravdepodobne už od roku 2025, spočiatku v Nemecku.

Získala totiž od Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva (EASA) tzv. „Design Organization Approval“, čo je licencia umožňujúca prevádzku týchto strojov za špeciálnych podmienok mimo štandardných regulácií. Samozrejmosťou je však dodržanie prísnych environmentálnych a bezpečnostných noriem.

debata chyba
Viac na túto tému: #eVTOL #Lilium #lietajúce taxíky #lietajúce autá
Články podľa značiek