Tesla zvoláva 2 milióny áut. Kvôli chybám Autopilota

Zvolávacia akcia sa týka všetkých modelov z portfólia Tesly, ovládanie systému Autopilot v nich vraj nie je bezpečné.

14.12.2023 14:00
autosteer Foto:
Zvolávacia akcia súvisí s nedostatočnou bezpečnosťou funkcie Autosteer.
debata (8)

Tesla vyhlásila zvolávaciu akciu, v rámci ktorej musia podstúpiť opravu viac ako dva milióny áut. Podľa amerického Národného úradu pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA) je problémom systém Autopilot, ktorého konfigurácia je nastavená tak, že v určitých situáciách nedokáže vodiča varovať pred jeho chybným použitím.

Zvolávacia akcia sa týka všetkých Tesiel, konkrétne Modelu S (2012 – 2023), Modelu X (2016 – 2023), Modelu 3 (2017 – 2023) a Modelu Y (2020 – 2023) rozšírenými verziami Autopilota s funkciou Autosteer, čo je funkcia pre vedenie vozidla vo vyznačenom jazdnom pruhu, pričom systém rozpoznáva nielen čiary, ale ja predmety na ceste a iné vozidlá.

Tesla sa ‘zbláznila‘ a zabila dvoch ľudí v Číne
Video

„Za určitých okolností, keď je aktivované automatické riadenie, nemusí byť zreteľnosť a rozsah ovládacích prvkov tejto funkcie dostatočný na to, aby zabránili vodičovi v nesprávnom použití pokročilej funkcie asistencie vodiča SAE úrovne 2,“ uvádza sa v správe o zvolávacej akcii. V podstate ide o to, že vodiči pri aktivácii udržiavania v jazdnom pruhu, keď auto kontroluje rýchlosť aj vzdialenosť, môžu dospieť k chybnému záveru, že jazdu nemusia kontrolovať, čo nie je pravda. Podľa NHTSA tieto chybné úsudky už zapríčinili niekoľko smrteľných nehôd.

Tesla oznámila, že vydá aktualizáciu softvéru, ktorá problém vyrieši a ktorú možno nainštalovať na diaľku. Aktualizácia pridá viac ovládacích prvkov a varovaní, ktoré vodičovi bnudú pripomínať, že je za riadenie zodpovedný, musí mať aj pri aktivácii systému Autopilot s funkciou Autosteer ruky na volante a venovať pozornosť situácii na ceste. Extrémnym opatrením, ktorá Tesla v rámci aktualizácie plánuje zaviesť, je, že vodičom, ktorí budú tieto varovania ignorovať, môže byť funkcia Autosteer na diaľku dočasne deaktivovaná.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #zvolávacia akcia #autopilot
Články podľa značiek