Nezľaknite sa. Rusi predstavili prototyp elektromobilu Amber. Aj Multipla je pri ňom kráska

Amber vyzerá, akoby ho niekto zostrojil podľa obrázku, ktorý nakreslil jeho 5-ročný syn. Je však "kompletne ruský".

20.12.2023 18:00
photo 2023-12-18 22-50-18-768x512 Foto:
Ruský elektromobil Amber by sa mal začať sériovo vyrábať v roku 2025.
debata (172)

Rusi predstavili prototyp svojho prvého elektromobilu, ktorý je kompletne vyrobený s použitím výlučne ruských technológií, vrátane elektroniky. Ide o prototyp, ktorý na objednávku ruského automobilového koncernu Avtotor vyvinula Moskovská polytechnická univerzita (MAMI) a volá sa Amber.

Ruský elektromobil Amber
Ruský elektromobil Amber
+2Ruský elektromobil Amber

Keď si pozriete fotografie, vyzerá naozaj príšerne a mnohé médií to už stihli ironicky okomentovať. Rovnaké varovanie, aké je aj v nadpise tohto článku, teda „nezľaknite sa“ uviedol aj ruský server Auto.ru. Ale doplnil k nemu dôležitú vec – ide o funkčný (nie dizajnový) prototyp, ktorý má demonštrovať, že Rusi vedia postaviť fungujúci elektromobil aj výlučne vlastnými prostriedkami a za použitia vlastných technológií. Aj predstavitelia MAMI vyhlásili, že finálny dizajn auta bude výrazne odlišný od toho, ako Amber vyzerá teraz.

Úsporné auto od trnavských stredoškolákov
Video

Vzhľadom na skôr uniknuté informácie možno predpokladať, že silueta a základné proporcie auta zostanú zachované, len už nebude vyzerať, akoby ho niekto zostrojil podľa obrázku, ktorý namaľoval jeho 5-ročný syn. Len pre zaujímavosť – pri vytváraní prototypu boli len mierne upravené diely, používané pri výroby Lady Vesta.

Amber by sa mal dostať do sériovej výroby až v roku 2025, prvé testovacie kusy z výrobných liniek Avtotoru zídu v druhej polovici budúceho roku. Po úplnom nábehu výroby by mala byť ročná produkcia Amberu okolo 50 000 kusov. Bližšie technické podrobnosti zatiaľ neboli zverejnené.

© Autorské práva vyhradené

172 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobilita #ruské autá #Avtotor #Amber #ruský elektromobil
Články podľa značiek