Technostalking na vzostupe: na týranie ženy manžel zneužil Teslu. Súd prehrala

Počet prípadov, v ktorých stalkeri zneužívajú technológie v autách narastá. Celé sa to však zatiaľ pohybuje v šedej legislatívnej zóne a prípady sú ťažko postihnuteľné.

02.01.2024 16:30
stalker
Zneužívanie technológií v autách na stalking a prenasledovanie obetí sa neustále zvyšuje.
debata

Na prvý pohľad to môže pôsobiť úsmevne – v skutočnosti to však vtipné nie je ani v najmenšom. Moderné technológie a čoraz väčšia možnosť interakcie medzi vozidlom a jeho majiteľom môžu byť zneužité na eskaláciu psychického násilia. A celé sa to pohybuje v akejsi šedej legislatívnej zóne, čo proti takémuto nátlaku sťažuje možnosť aktívneho zakročenia.

Podľa prípadu, ktorý popisuje server AutoNews, policajný seržant David Radford zo San Francisca kontaktoval Teslu ešte v máji 2020 so žiadosťou o poskytnutie údajov o vzdialenom prístupe údajného stalkera k vozidlu. Podľa policajnej správy prišla na stanicu žena viditeľne otrasená a vypovedala, že jej násilnícky manžel ju v rozpore so súdnym zákazom prenasledoval a obťažoval pomocou technológie v ich Tesle Model X z roku 2016.

Vozidlo umožňuje majiteľom na diaľku pristupovať k jeho polohe a ovládať ďalšie funkcie prostredníctvom aplikácie pre smartfóny, čo manžel neustále robil. Dokonca na zadnom sedadle auta objavila bejzbalovú pálku – takú istú, akou sa jej manžel predtým vyhrážal.

Teslu v Číne nebolo možné zabrzdiť, vzala život dvom ľuďom
Video

V súvislosti s touto výpoveďou požiadali policajti Teslu o údaje, ktoré by mohli pomôcť pri vyšetrovaní. Tesla ich však informovala, že denníky vzdialeného prístupu boli k dispozícii iba do siedmich dní od zaznamenaných udalostí a vyšetrovanie sa preto zastavilo.

Problémom však je, že Tesla poskytovala manželovi prístup k autu a jeho polohe aj napriek súdnemu rozhodnutiu o zákaze priblíženia a žiadosti ženy, aby tak nerobila. Tesla to odmietla s odôvodnením, že jej manžel je stále evidovaný ako spoluvlastník auta a má tým pádom na tieto údaje nárok. Následne žena obvinila okrem manžela (zo sexuálneho napadnutia) aj automobilku z nedbanlivosti, pretože umožňovala stalkerovi mať neustále presný prehľad o polohe jej auta a cieľoch jázd. Súd však prehrala.

AutoNews sa o podobné prípady zaujímal a podľa rozhovorov s rozvodovými právnikmi a súkromnými detektívmi sa prípady prenasledovania partnerov pomocou technológií v autách objavujú čoraz častejšie. K rovnakému zisteniu dospeli aj reportéri agentúry Reuters, ktorí objavili minimálne jeden ďalší hodnoverný prípad zneužívania technológií v aute stalkerom.

Je to možné aj preto, že automobilky pridávajú stále sofistikovanejšie funkcie, ako je sledovanie polohy a diaľkové ovládanie funkcií, ako je zamykanie dverí alebo trúbenie. Takéto zneužívanie technológií (či už v autách alebo smartfónoch) je už dlho znepokojujúce, čo núti technologické spoločnosti vrátane Google a Apple, aby do svojich produktov navrhli ochranné opatrenia. Už tak robia aj niektoré automobilky, umožňujúce napríklad deaktivovať odosielanie údajov o polohe.

Ešte v roku 2023 Apple a Google spoločne navrhli štandardizovanú technológiu, ktorú by mohla prijať akákoľvek ďalšia technologická spoločnosť a ktorá by umožnila upozorňovať ľudí, ktorí sú sledovaní bez ich vedomia, prostredníctvom funkcií smartfónov. Návrh bol predložený organizácii pre štandardy technického priemyslu, je v riešení a ocenili ho aj organizácie, venujúce sa týraným ženám a mužom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Stalker #stalking #zneužívanie technológií
Články podľa značiek