WCOTY: Svetovým autom roka môže byť ‘číňan‘. To sa ešte nestalo

Tak ako v európskej ankete Car of the Year, môže aj v tej svetovej nakoniec zvíťaziť čínsky model. Stalo by sa tak prvýkrát v histórii. Čína má pritom aj ďalších zástupcov. Je to smutné, ale z Európy sa do finálovej desiatky prebojovali len dve autá. Platí to ale aj o USA.

06.02.2024 16:00
BYD Seal - 2023 Foto:
BYD Seal s 800-voltovou architektúrou a dizajnom od bývalého dizajnéra Audi a Alfa Romeo má šancu stať sa prvým čínskym autom, ktoré získa titul Svetové auto roka.
debata (1)

Už finálová sedmička európskej ankety COTY naznačila, že svet áut sa začína rýchlo meniť. Neprekvapil ani tak fakt, že každé z týchto áut môže jazdiť na batérie, ako účasť čínskej automobilky BYD. Európska porota totiž nominovala medzi najlepších elektrický sedan BYD Seal. No a ten sa teraz prepracoval aj do ankety Svetové auto roka. Európa, niekdajšia automobilová veľmoc má len dvoch zástupcov – elektrický sedan VW ID.7 a Volvo EX30, hoci to by sme mohli považovať tak trochu za čínske. A dobre na tom nie sú ani Američania, pretože z „veľkej trojky“ dokázal presvedčiť porotu len reinkarnovaný Ford Bronco.

COTY Čítajte viac COTY 2024: Bude autom roka Číňan? Poznáme 7 finalistov

Ďalších sedem miesteniek si rozdelila Kórea (Hyudai Kona, Hyundai Santa Fe, Kia EV9) a Japonci (Mazda CX-90, Subaru Crosstrec, Toyota Prius). Čo sa týka druhu pohonu, je celosvetová súťaž predsa len pestrejšia. Taký Ford Bronco, Mazda CX-90 či Subaru Crosstrek môžu mať čisto spaľovacie motory. Zaujímavé ale je, že do podkategórie o najlepší elektromobil roka sa čínsky BYD nedostal. Päť finalistov pochádza z Nemecka, zo Švédska a z Južnej Kórey. Podobne je to so športovým autom roka, v ktorom nájdeme napríklad aj elektrický Hyundai Ioniq 5 N. Ale aj Ferrari Purossangue. Ferrari boduje tiež v súťaži krásy. Popri čínskom elektrickom SUV Zeekr X. Medzi mestskými autami nájdeme druhý BYD – tentoraz Dolphin.

V kategórii krásy a športových áut zabojuje... Foto: Ferrari
Ferrari Purosangue - 2023 V kategórii krásy a športových áut zabojuje Ferrari Purosangue.

Ak sa pozrieme na všetky kategórie, teda nielen na tú hlavnú, najviac nominácií má Mercedes-Benz a BMW (4) napríklad vďaka EQE SU alebo BMW XM. Za nimi nasleduje Volvo a spomínaný BYD. Výsledky súťaže sa dozvieme 27. marca na vyhlásení v New Yorku. Pripomeňme, že porotu tvorí 102 novinárov z 30 krajín sveta. Z toho len 12 členov jury pochádza z Číny, takže svoje odporúčania museli dať modelom z ríše stredu aj iní novinári. Ak by sa náhodou automobilke BYD podarilo so svojím Sealom, mimochodom vybaveným 800 V architek­túrou, získať tento titul a potenciálne aj ten európsky, bol by to dokonalý darček k 20. narodeninám. Áno, tak rýchlo sa dokázal prebojovať BYD na vrchol.

Finalisti ankety Svetové auto roka

BYD Seal

BYD Seal Foto: BYD
BYD Seal - 2023 BYD Seal

Ford Bronco

Ford Bronco Foto: Ford
Ford Bronco - 2021 Ford Bronco

Hyundai Kona/Kona Electric

Hyundai Kona Electric Foto: Hyundai
Hyundai Kona Electric - 2023 Hyundai Kona Electric

Hyundai Santa Fe

Hyundai Santa Fe Foto: Hyundai
Hyundai Santa Fe - 2023 Hyundai Santa Fe

Kia EV9

Kia EV9 Foto: Kia
Kia EV9 - 2023 Kia EV9

Mazda CX-90

Mazda CX-90 Foto: Mazda
Mazda CX-90 - 2023 Mazda CX-90

Subaru Crosstrek

Subaru Crosstrek Foto: Subaru
Subaru Crosstrek 41 Subaru Crosstrek

Toyota Prius

Toyota Prius Foto: Toyota
Toyota Prius - 2023 Toyota Prius

Volkswagen ID.7

Volkswagen ID.7 Foto: Volkswagen
Volkswagen ID.7 - 2023 Volkswagen ID.7

Volvo EX30

Volvo EX30 Foto: Volvo
Volvo EX30 - 2023 Volvo EX30

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Toyota #Volkswagen #Hyundai #Ford #VW #Volvo #Mazda #Subaru #BYD
Články podľa značiek