Dav v San Franciscu podpálil autonómne auto. Neútočili naň prvýkrát

Samoriadiace autá majú nový problém. Čoraz častejšie sa stávajú terčom vandalov.

13.02.2024 16:00
car1 Foto:
Podpálené autonómne auto v San Franciscu.
debata (2)

Dav v sobotu v San Franciscu podpálil samoriadiace auto Waymo (Jaguar i-Pace) od spoločnosti Alphabet pomocou petárd. Spoločnosť a úrady uviedli, že ide o doteraz najničivejší útok na vozidlá bez vodiča v USA, aj keď ani zďaleka nie úplne prvý.

V sobotu večer dav obklopil biele SUV, ktoré sa pohybovalo po uliciach mestskej štvrte Chinatown v San Franciscu. Michael Vandi, ktorý bol svedkom incidentu a zverejnil z neho videá uviedol, že skupina ľudí najprv auto obkolesila, následne dvaja vyskočili na kapotu, pričom jeden z nich rozbil čelné sklo. Potom ďalší ľudia začali pomocou skejtbordov a ďalšieho náčinia rozbíjať aj bočné sklá a ničiť kapotu. Vzápätí do kabíny vhodili petardy, pričom vodilo, osadené 29 kamerami a ďalšími senzormi veľmi rýchlo vzbĺklo. Svedok tvrdí, že celý nešťastný incident zrejme spôsobili rozjarení účastníci osláv nového lunárneho roku.

Spoločnosť Waymo uviedla, že v čase incidentu auto neprevážalo žiadneho pasažiera a pokiaľ je jej známe, neprišlo pri ňom k žiadnym zraneniam. Autonómny Jaguar však zhorel do tla, fotografie zverejnili hasiči, ktorí sa podieľali na jeho hasení.

Nevraživosť ľudí voči autonómnym autám vzrástla v USA po minuloročnej tragickej nehode, pri ktorej autonómne auto General Motors usmrtilo chodkyňu. Zatiaľ posledná nehoda samoriadiaceho auta sa v San Franciscu stala len pár dní pred popisovaným incidentom, ľahšie zranenia pri nej utrpel cyklista.

Podpálenie Jaguaru bolo doteraz najničivejším... Foto: San Francisco Fire Department
car2 Podpálenie Jaguaru bolo doteraz najničivejším útokom proti autonómnym autám v USA.

Aj preto na tieto autá ľudia reagujú podráždene a snažia sa im blokovať jazdu. Postavia sa im do cesty, pokúšajú sa do nich vojsť a skáču im na kapoty. Videá, ktoré možno nájsť na internete ukazujú, ako im niektorí dávajú na kamery a senzory oranžové dopravné kužele, aby ich vyradili a prinútili auto zastaviť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #autonómne autá #Waymo #nehoda autonómneho auta #samoriadiace autá
Články podľa značiek