Bosch už testuje automatické parkovanie s nabíjaním. Nejde len o komfort

Systém automatického parkovania s nabíjaním by pomohol znížiť stres z krátkeho dojazdu. Ako?

15.02.2024 14:00
Bosch - automatické parkovanie a nabíjanie Foto:
Systém spoločnosti Bosch a Cariad dokáže auto s automatizovaným riadením na úrovni SAE 4 navigovať na parkovacie miesto s nabíjačkou. A to bez vodiča. Po nabití navedie vozidlo na bežné parkovacie miesto, aby uvoľnil nabíjačku inému autu. Takto by bola nabíjacia infraštruktúra využitá veľmi efektívne.
debata

Hľadanie parkovacieho miesta môže byť únavné a časovo náročné, najmä v labyrinte garáží. Ešte viac stresu však prináša hľadanie voľného miesta na nabíjanie. Spoločnosť Bosch preto s dcérskou spoločnosťou koncernu Volkswagen Cariad testuje automatické dobíjanie vozidiel. Toto riešenie, ktoré vychádza z automatizovaného parkovacieho systému Bosch, navádza elektromobily bez vodiča na voľné parkovacie miesto vybavené nabíjačkou, kde ich nabíjací robot automaticky dobije. Spoločnosti Bosch a Cariad teraz testujú potrebnú technológiu vo dvoch vlastných garážach v Nemecku. Prvou je garáž pre zamestnancov spoločnosti Cariad v Ingolstadte, kde testujú obe spoločnosti parkovanie bez vodiča, zatiaľ čo vo vývojovej garáži spoločnosti Bosch v Ludwigsburgu sa testuje okrem automatického parkovania aj automatické nabíjanie.

Elektromobily sú aj o mentálnom nastavení – pre niekoho nabíjanie trvá poldruha sekundy

Video

Nejde však len o komfort a úsporu času. Bosch tvrdí, že takýto systém by mohol znížiť aj obavy z nedostatočného dojazdu. Jednoduché nabíjanie je pre vodičov elektromobilov tým najväčším prianím. Ich každodenné skúsenosti sú však iné. Často sú konfrontovaní s dlhými radmi na nabíjačkách či s pokutami za neskoré odpojenie napájacieho kábla. Automatické parkovanie s nabíjaním by bolo riešením. Vodičov by odbremenilo od čakania a hľadania voľnej nabíjačky. „Zjednodušenie dobíjania elektromobilov je nevyhnutná podmienka rozšírenia elektromobilov,“ píše Bosch. Táto technológia navyše ponúka množstvo výhod aj pre výrobcov áut, prevádzkovateľov dobíjacích miest, prevádzkovateľov parkovacích garáží a dodávateľov energie.

Bosch - automatické parkovanie a nabíjanie
Bosch - automatické parkovanie a nabíjanie
+3Bosch - automatické parkovanie a nabíjanie

Funguje to jednoducho. Infraštruktúra navedie vozidlo na parkovacie miesto, kde robot otvorí nabíjacie veko a automaticky vloží nabíjací kábel do konektora, ktorý po úplnom nabití batérie vozidla odpojí. Vozidlo potom odíde späť na bežné parkovacie miesto, čím uvoľní nabíjacie miesto pre ďalší elektromobil s vybitou batériou. Tým sa zvyšuje efektivita dobíjacej infraštruktúry, optimalizuje sa využitie dobíjacích miest a zákazníci sa nemusia obťažovať dlhým čakaním na dobíjacom mieste. Automatizované parkovanie na úrovni SAE 4 už funguje zhruba rok v garáži P6 na stuttgartskom letisku. Spoločnosť Bosch začala touto technológiou vybavovať aj ďalšie parkovacie domy po celom Nemecku. Teraz už stačí systém spojiť s robotickým nabíjaním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #parkovanie #elektromobily #Bosch #nabíjanie #automatické parkovanie #automatické nabíjanie
Články podľa značiek