Volkswagen pripravuje úplne novú značku. Ale iba pre USA

Nemecký koncern obnoví v USA legendárnu značku Scout. S jej logom sa na trhu objavia elektrické SUV, dodávky a aj nákladné autá.

22.02.2024 16:00
scout motors Foto:
Prvé autá by mali fabriku Scout Motors opustiť v roku 2026.
debata (1)

Volkswagen nikdy nedokázal ovládnuť americký automobilový trh tak, ako si predstavoval. Práve naopak – doslova tam „paberkuje“, navyše v USA odštartovala aj smutne známa aféra Dieselgate, ktorá sa neskôr rozšírila aj do Európy a spôsobila nielen vážne poškodenie renomé značky, ale aj niekoľkomiliar­dové škody.

Aj keď je koncern VW po Toyote druhým najväčším výrobcom automobilov na planéte, v USA je marginálnou značkou. Volkswagen ovláda približne 25 % trhu s novými autami v Európe a 14 percent v Číne, no v Severnej Amerike dosahuje ledva 4 percentá. A akokoľvek sa snažil, nikdy nedokázal vyrobiť žiadny model, ktorý by v USA naozaj uspel a predával by sa vo veľkom.

Takto bude vyzerať budúca fabrika Scout Motors... Foto: Scout Motors
scout motors Takto bude vyzerať budúca fabrika Scout Motors v Blythewoode v Južnej Karolíne.

Preto sa rozhodli pre krok, ktorý je podľa nás správny – oživia legendárne meno Scout, ktoré je u Američanov zapísané ako ikonické a pod touto značkou predstavia výkonné SUV, ale aj ďalšie elektrické modely, vrátane dodávok. Pôvodný Scout bol špičkovým SUV ešte predtým, než vôbec ako kategória prerazili. Postavila ho spoločnosť International Harvester so sídlom v Illinois a vyrábal sa v rokoch 1960 až 1980. V podstate je predchodcom súčasných moderných SUV a off-roadov, akým je v USA napríklad Ford Bronco (ten zhodou okolností práve v tomto čase prechádza našim redakčným testom).

Zahájenie výstavby fabriky Scout Motors.
Zahájenie výstavby fabriky Scout Motors.
+5Zahájenie výstavby fabriky Scout Motors.

Pre novú značku už dokonca stavajú fabriku, kúpili pre ňu pozemok v Blythewoode v Južnej Karolíne. A vzniká tam naozaj veľká fabrika, ktorá by mala zamestnávať približne 4 000 ľudí a vyrábať 200 000 áut ročne. Zodpovední manažéri VW si konečne uvedomili, že ich v Európe navrhované autá sa akosi míňajú s americkou mentalitou. Preto sa pre značku Scout vyvíjajú priamo v USA od základu navrhnuté autá, ktoré budú s elektrickými Volkswagenmi zdieľať iba niektoré technológie.

logo Čítajte viac Neuveriteľné: koncerny Stellantis, Volkswagen a Renault uvažujú o spojení

Prvý model by mal byť poctou pôvodnému Scoutu, malo by ísť o SUV s výrazne nadštandardnými terénnymi vlastnosťami, zrejme bude dokonca stáť na rebrinovom ráme. Všetky podrobnosti o ňom koncern tají, viac sa pravdepodobne dozvieme až v priebehu leta tohto roku. Prvé autá by mohli novú továreň, do ktorej koncern investuje vyše dve miliardy dolárov, opustiť niekedy v priebehu roku 2026.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #elektromobil #SUV #Scout Motors #americké autá
Články podľa značiek