Zázrak: V Juhoafrickej republike objavili ‘surrealistický‘ sklad stoviek starých áut

Môže sa dnes ešte vôbec čosi také stať? Zdá sa, že objavy automobilových pokladov nemajú konca. Ten najnovší vyplával na svetlo sveta z opusteného skladu. Na stovky historických áut tu padal roky prach. Ich majiteľ bol vášnivým zberateľom. Nález prekvapil o to viac, že o ňom takmer nik netušil.

08.03.2024 18:00
JAR - objavená zbierka historických áut Foto:
Z približne 200 historických áut predstavovali Merceesy-Benz viac ako tretinu. Boli síce pokryté hrubou vrstvou prachu, ale vo veľmi dobrom stave.
debata

Juhoafričan Louis Coetrez bol majiteľom farmy a zároveň automobilovým nadšencom. Autá zbieral celých 50 rokov. V roku 2020 však Coetrez tragicky zahynul pri automobilovej nehode aj so svojou manželkou. Jeho vášeň pre autá bola dobre známa, a tak neprekvapilo, že po ňom ostali stovky vozidiel. Približne 400 bolo v rámci dedičstva vydražených už v roku 2021 a zdalo sa, že príbeh sa skončil. Lenže potom prišiel šok. Celé sa to začalo predajom nehnuteľností, ktorý iniciovali deti Coetzera.

Pozrite si fascinujúcu zbierku na videu

Po zistení, že na odľahlom pozemku, ktorý rodina Coetzerovcov vydražila, sú sklady, sa súrodenci rozhodli, že je na mieste ich prehliadka. Svojho otca totiž dobre poznali. A objavili čosi neuveriteľné. Ďalších 200 historických áut. Ich predaj sa rozhodli sprostredkovať cez aukčnú sieň Eastern Cape a do skladu pozvali dražiteľa Joffea Van Reenena. „Je ťažké vyjadriť slovami emócie, ktoré som pociťoval, keď som po prvých krokoch cez prah do tmavého priestoru s veľkosťou troch tenisových kurtov uvidel celé rady áut miznúcich v diaľke. Pripomínali spiaci pluk čakajúci na povel,“ opísal situáciu Van Reenen.

Aj interiéry áut svedčia o láske ich pôvodného... Foto: Creative Rides Auctions
JAR - objavená zbierka historických áut Aj interiéry áut svedčia o láske ich pôvodného majiteľa k nemeckej značke.

Ako sa ukázalo, v tieni stodoly a následne aj na niekoľkých farmách neďaleko Barkly East bolo ukrytých vyše 200 áut. „Doslova mi to vyrazilo dych. Slnečné svetlo za mnou mizlo a v šere sa vynáral ďalší a ďalší rad áut, všetky pokryté desaťročiami nedotknutého prachu,“ dodal Van Reenen. Prvý deň bol vraj prach taký hustý, že nebolo možné ani identifikovať farby laku karosérií, bez ohľadu na značky alebo modely. „Čo však bolo jasné, bol historický význam ohromujúcej zbierky.“ Generálny riaditeľ Creative Rides Kevin Derrick povedal, že skutočný rozsah a globálny význam nálezu sa ukázal až po spustení procesu katalogizácie.

Našli sa aj nejaké tie... Foto: Creative Rides Auctions
JAR - objavená zbierka historických áut Našli sa aj nejaké tie "ameriky".

„S ťažkosťami by som pomenoval jedinú neobjavenú, úplne neznámu stodolovú zbierku takejto veľkosti, ktorá sa kedy našla mimo Spojených štátov. Je to šialené, viac ako 200 áut! Zberatelia o žiadnom z nich nevedeli, nikdy neboli verejne vystavené,“ povedal Derrick. Aukčný dom sa rozhodol ponechať vozidlá v stave čo najvernejšom času objavenia, aby zberatelia mohli lepšie oceniť ich historickú hodnotu. Okrem áut bude na predaj aj množstvo motorov a ďalších komponentov objavených v tom istom sklade. A o aké autá teda ide?

JAR - objavená zbierka historických áut
JAR - objavená zbierka historických áut
+5JAR - objavená zbierka historických áut

Coetzer bol vášnivým zberateľom mercedesov, takže nie je prekvapením, že asi 70 z 200 áut nesie práve trojcípu hviezdu. Zbierka obsahuje také skvosty ako vzácny pick-up z roku 1951, model 300 SE známeho juhoafrického politika Pika Bothyho alebo slávny Grosser (Mercedes-Benz 600 W100) po lesothskom kráľovi Moshoeshovi II. V ponuke je ale aj svalnatý americký Cadillac De Ville Sedan, dva Chevrolety Brookwood Station Wagon, Ford Fairlanes, ako aj rôzne Pontiaky a Holdeny. Ak by ste o niektorý z týchto pokladov mali záujem, aukcia bude prebiehať počas desiatich dní so začiatkom o 8:00 stredoafrického času (CAT) v pondelok 25. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juhoafrická republika #veterány #zbierka áut
Články podľa značiek