Xiaomi SU7: Čínsky elektronický gigant začne predávať svoje prvé auto už v marci

Xiaomi SU7 patrí k najočakávanejším premiéram tohto roku. Bude mať extrémny výkon, superrýchle nabíjanie a dojazd až 800 kilometrov.

19.03.2024 14:00
xiaomi Foto:
Prvý elektromobil Xiaomi patrí k najočakávanejším premiéram tohto roku.
debata (4)

Iba pred pár dňami generálny riaditeľ Xiaomi Lei Jun oznámil oficiálny dátum zahájenia predaja prvého elektrického vozidla Xiaomi s modelovým označením SU7, ktoré vďaka jeho parametrom mnohí považujú za „bombu“, ktorá výrazne zmení pomer síl na čínskom trhu s elektromobilmi. Koniec-koncov – predstavitelia Xiaomi tvrdia, že sa chcú zaradiť medzi päť popredných svetových výrobcov elektrických áut.

Do showroomov sa Xiaomi SU7 dostane 28. marca, keď budú aj spustené predobjednávky. Až vtedy spoločnosť odhalí aj jeho oficiálnu cenu, o ktorej sa veľmi veľa špekuluje. Auto bude možné vidieť v bezmála 60 showroomoch v 29 čínskych mestách.

Xiaomi SU7 (2024)
Xiaomi SU7 (2024)
+9Xiaomi SU7 (2024)

A záujmu, ktorý vyvoláva, sa ani nedivíme, stačí sa pozrieť na parametre. SU7 bude k dispozícii v dvoch verziách – jedna s dojazdom na nabitie až 668 km a druhá až 800 (!) km. Pokiaľ ide o ďalšie parametre, tak auto má trojmetrový rázvor, dlhé je takmer päť metrov, 1,96 metra široké a 1,46 metra vysoké. Vzadu ma kufor s objemom 517 litrov, vpredu úložný priestor s objemom 107 litrov.

Verzia so zadným náhonom ponúka výkon 220 kW (krútiaci moment 400 Nm), na stovku zrýchli za 5,3 sekundy a maximálnu rýchlosť má 210 km/h. Využíva batériu Li-ion LFP s celkovou kapacitou 73,6 kWh, zaručujúcou priemerný dojazd až 680 km. Do jeho výbavy patrí lidar, 11 kamier a 12 rozličných senzorov. Na trh príde aj výkonnejšia verzia s pohonom 4×4 a motorom s maximálnym výkonom 495 kW, ktorá dokáže na stovku zrýchliť pod tri sekundy a maximálnu rýchlosť bude mať 265 km/h.

Prednosťou SU7 by mal byť operačný systém HyperOS, zdieľaný s populárnymi telefónmi Xiaomi a ďalšími elektronickými zariadeniami. Jeho vodiči budú mať bezproblémový prístup k existujúcemu portfóliu mobilných aplikácií spoločnosti a elektromobil sa ľahko integruje do inteligentného ekosystém.

Zaujímavé je, že po predstavení v Číne by sa Xiaomi SU7 malo dostať aj do USA a do Európy. Aj preto sme na jeho cenu sme naozaj zvedaví.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #čínske autá #čínske elektromobily #Xiaomi SU7
Články podľa značiek