V Poľsku budú vyrábať lacný čínsky elektromobil. Vo fabrike Stellantisu

Stellantis má monopol na výrobu, export a predaj čínskych áut Leapmotor mimo Číny. A má s touto značkou veľké plány.

26.03.2024 14:00
Leapmotor-T03 Foto:
Elektromobil Leapmotor T03 by mal byť vďaka nízkej cene veľkým konkurentom Dacie Spring.
debata (8)

Koncom minulého roku sme písali, že Stellantis bude v Európe predávať lacné čínske autá, pričom ich „vyfúkol“ Volkswagenu. Konkrétne je reč o čínskej značke Leapmotor, o ktorú sa oba veľké európske koncerny doslova „naťahovali“. A niet sa čo diviť. Leapmotor má totiž v portfóliu nielen lacné elektromobily, aké európske značky zatiaľ nedokážu v podobnej cenovej relácii vyrobiť, ale aj špičkovú elektrickú architektúru.

Leapmotor totiž vyvinul unikátnu „štvorlístkovú“ elektrickú architektúru, v centre ktorej stoja výkonné čipy Snapdragon od Qualcommu, pričom do nových áut už implementujú Snapdragon 8295, aktuálne asi najvýkonnejší čip používaný v autách, postavený na 5 Nm architektúre.

Pravda o klíme: Spaľovacie motory kontra elektromobily
Video
Odpovedá Milan Kočka, riaditeľ spoločnosti Toyota Central Europe - Slovakia. Premiéra 19. 10. 2023.

Centrálny systém v prípade Leapmotoru možno kľudne nazvať aj hlavným riadiacim počítačom auta, pretože prepája kokpit, pohon, karosériu a systémy riadenia tak efektívne a unikátne, ako sa to nikomu doteraz nepodarilo. Len pre zaujímavosť, vďaka tejto architektúre sa podarilo skresať dĺžku kabeláže v elektrických autách z približne štyroch kilometrov na jeden a pol kilometra. Zároveň Stellantis získal prístup aj k špičkovej 800-voltovej architektúre Leap 3.0, v ktorej podvozok fakticky tvorí jednu veľkú batériu.

Aktuálne Stellantis už oznámil, kde a odkedy sa budú autá značky Leapmotor pre Európu vyrábať. Bude to vo fabrike Stellantisu v Tychy v Poľsku. Tvrdí to aspoň agentúra Reuters, ktorá má informácie od nemenovaných zdrojov priamo z prostredia koncernu Stellantis. Neskôr by sa mala pridať aj ďalšia fabrika v Taliansku.

ELEKTRICKE AUTO ROKA prispevok na IG Dávame do pozornosti Hlasujte a vyhrajte v čitateľskej ankete ELEKTRICKÉ AUTO ROKA skvelé ceny!

Výroba malého elektromobilu Leapmotor T03 by mohla v Poľsku začať v priebehu júna tohto roku, pričom spočiatku pôjde fakticky iba o kompletizáciu áut z dielov vyrobených v Číne. Tento model s dojazdom necelých 300 kilometrov sa už do niektorých európskych krajín dováža a jeho základná cena sa pohybuje na hranici 20-tisíc eur.

Poľská fabrika bola vybraná aj kvôli nízkym prevádzkovým nákladom, ktorá pomôžu udržať cenu elektromobilu „pri zemi“. Mesto Tychy sa nachádza na juhu Poľska a aktuálne sa tam vyrábajú Fiat 500, Fiat 600, Jeep Avenger a bude sa aj nová Alfa Romeo Milano. Väčšie a drahšie elektromobily Leapmotor by chcel začať Stellantis vyrábať o niečo neskôr v Taliansku.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #čínske autá #Stellantis #lacný elektromobil #Leapmotor #Leapmotor T03
Články podľa značiek