ADAC: Toto sú najlepšie elektromobily v testoch podľa jednotlivých tried

V konkurenčne najviac nabitej strednej triede zvíťazila v teste faceliftovaná Škoda Enyaq, medzi mini autami dominuje Fiat 500e a v kategórii luxusných limuzín Mercedes-Benz EQS.

05.04.2024 06:00
elektromobil - nabíjanie Foto:
ADAC na základe vlastného testovania vybral aktuálne najlepšie elektromobily v jednotlivých triedach.
debata (3)

Pokiaľ ide o predaje v uplynulom roku, tak v Nemecku dominujú medzi elektromobilmi Tesla Model Y , VW ID.4 / ID.5 a VW ID.3 . V top 10 sa dobre umiestnili aj Škoda Enyaq, Fiat 500e, Audi Q4 e-tron, Tesla Model 3, Cupra Born a Mercedes EQA.

V budúcnosti by sa však súčasný pomer síl mohol začať meniť, tvrdí nemecký automotoklub ADAC, ktorý vybral na základe vlastného testovania najlepšie elektromobily všetkých tried. Dôvodom zmien podľa ADAC-u bude postupné ukončovanie štátnej podpory nákupu elektromobilov a zároveň príchod čínskych značiek, ktoré vstupujú na európsky trh so stále lepšími elektromobilmi.

ELEKTRICKE AUTO ROKA prispevok na IG Dávame do pozornosti Hlasujte a vyhrajte v čitateľskej ankete ELEKTRICKÉ AUTO ROKA skvelé ceny!

Ukazuje sa to aj priamo v testoch ADAC-u. Veľmi dobré známky v ňom dosiahlo napríklad Nio s technicky kvalitnými modelmi ET5, ET7 a EL7. V súčasnosti sa ukazuje, že aj MG poskytuje dobrú hodnotu za peniaze a skôr či neskôr sa k týmto značkám pridajú aj BYD a Smart.

V kompaktnej triede prekvapilo Volvo XC40 nielen svojimi parametrami, ale aj priaznivo nastavenou cenou. V kategórii mini áut absolútne dominuje Fiat 500e a najlepším malým autom je nový Hyundai Kona Electric. V konkurenčne najviac "nabitej“ strednej triede sa podarilo dostať na čelo priebežného rebríčku faceliftovanej Škode Enyaq, ktorá od ADAC-u dostala výbornú známku 1,6 a porazila aj také „esá“ ako Hyundai Ioniq 6 a BMW iX3. Vo veľkých a luxusných autách obstáli najlepšie BMW iX a Lucid Air GT, ktorý síce dostal výbornú známku 1,8, no s cenou 175 000 eur(tes­tované auto) je otázne, koľko klientov osloví.

Vyskúšali sme čínske elektrické kombi MG5
Video

Konečná známka ADAC-u je výsledkom testu konkrétneho auta, pri ktorom boli zohľadňované rôzne parametre, hlavne jazdné vlastnosti, motor, spotreba, vnútorný priestor, veľkosť kufra, komfort, bezpečnosť a ekológia. V prípade rovnakých známok o presnom poradí rozhodovali ďalšie parametre, ako sú napríklad náklady na vlastnenie, pocit z jazdy, vhodnosť pre rodiny, seniorov a niekoľko ďalších kritérií. My sme v každej triede vybrali 5 aktuálne najlepších modelov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ADAC #TOP 10 áut #testy elektromobilov #najlepšie elektromobily
Články podľa značiek