Volvo a Renault založili úplne novú automobilovú značku

Podľa šéfa Renaultu by sa mal stať Flexis "novou Teslou" medzi úžitkovými elektrickými autami. Prvý model bude predstavený v roku 2026.

04.04.2024 14:00
flexis Foto:
Prvé elektrické dodávky, vyrobené start-upom Flexis, by sa mali predstaviť už v roku 2026.
debata

Renault a výrobca nákladných vozidiel Volvo Group založili koncom marca nový start-up, ktorého cieľom je stať sa silným hráčom na trhu s elektrickými úžitkovými autami s modulárnou konštrukciou. Obe automobilky v ňom majú 45-percentný podiel a každá z nich v najbližších troch rokoch investuje do firmy po 300 miliónoch eur. Tretím do partie bude spoločnosť CMA CGM, ktorá má prostredníctvom svojho energetického fondu PULSE investovať do spoločného podniku v rovnakom časovom rámci 120 miliónov dolárov.

Flexis bude sídliť vo Francúzsku a plne elektrické dodávky bude vyrábať v závode Renaultu v Sandouville. Závod prijme v priebehu nasledujúcich štyroch rokov 550 ľudí. Dodávky ponesú, práve s odkazom na svoju modularitu, pracovné označenie Flexis. Šéf skupiny Renault Luca de Meo sa vyjadril, že „svojim spôsobom budú Teslou medzi úžitkovými autami".

Vyskúšali sme nové elektrické cenovo dostupné Volvo EX30
Video

A zrejme to nebudú len reči do vetra – Volvo aj Renault majú s úžitkovými autami obrovské skúsenosti a a prvý model Flexis plánujú oficiálne predstaviť už v roku 2026. Nebude sa však tak volať, ale zrejme sa bude predávať pod značkou Renault Trucks a spoločnosť ich ponúkne aj ďalším s tým, že si ich budú môcť preznačiť a predávať pod vlastným logom.

Prvý model Flexis – súčasť radu troch dodávkových vozidiel prezentovaných na tlačovej konferencii – bude uvedený na trh v roku 2026. De Meo sľúbil, že na základe špeciálnej skateboardovej, respektíve lego architektúry „úplne zmení“ bežné vnímanie dodávky. Nové dodávky sa majú so „skejtbordovou architektúrou“ dokázať dokonale prispôsobiť požiadavkám klientov a podľa de Mea to rozhodne nebudú „biele krabice s naftovým motorom pod kapotou“.

ELEKTRICKE AUTO ROKA prispevok na IG Dávame do pozornosti Hlasujte a vyhrajte v čitateľskej ankete ELEKTRICKÉ AUTO ROKA skvelé ceny!

Prvý model by mal mať približne rozmery Renaultu Kangoo s tým, že bude podstatne vyšší a jeho prednosťami bude dokonalé využitie priestoru (kapacitou by mal byť porovnateľný s Renaultom Traffic) a špičková manévrovateľnosť s polomerom otáčania, aký majú malé autá segmentu B. Pôjde o „dodávku na poslednú míľu“, teda o auto, určené hlavne kuriérom na rozvoz tovaru na kratšie vzdialenosti a s veľa zastávkami. Tomu bude prispôsobený aj vnútorný priestor tak, aby kuriéri mohli nakladať a vykladať tovar čo najrýchlejšie a s maximálnou efektivitou.

Dodávky budú mať kvôli rýchlemu nabíjaniu 800 V architektúru, na výber budú dve batérie s odlišnými a zatiaľ nešpecifikovanými kapacitami a softvérová architektúra im umožní „učiť sa“ pravidelné trasy tak, aby po nich jazdili čo najefektívnejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault Trucks #Volvo Trucks #elektrické dodávky #Flexis #CMA CGM #elektrické vany
Články podľa značiek